Hirdetés

Kriptovalutás részleget indít az FBI



|

Annyian visszaélnek a kriptovaluták szabályozatlanságával, hogy az FBI úgy döntött, külön nyomozócsoportot fog fenntartani a virtuális fizetőeszközökkel elkövetett bűntények miatt.

Hirdetés

A blokkláncok és a rájuk épülő kriptovaluták az utóbbi évek legizgalmasabb és egyben leginkább aggasztó technológiái közé tartoznak: a teljesen decentralizált könyvelés egy érdekes gondolat, viszont a rendszer teljes jogi szabályozatlansága és az emberek informálatlansága miatt nehéz igazán megbízni egy ennyire fiatal kezdeményezésben.

Sajnos sokan vissza is élnek azzal, hogy mennyi laikus, hozzá nem értő ember próbál könnyen meggazdagodni a bitcoinon és hasonló kriptovalutákon, a hatóságok pedig úgy döntöttek, hogy itt az ideje komolyabban venni ezt az őrületet.

Hirdetés

Az idén megrendezett müncheni kiberbiztonsági konferencián az Egyesült Államok legfőbb ügyészének helyettese, Lisa Monaco bejelentette, hogy az FBI-on belül megalapítják a Virtual Asset Exploitation (vagyis "virtuális javakkal való visszaélés") nevű egységet, amelynek tagjai kifejezetten a kriptovaluták segítségével elkövetett csalásokra és zsarolásokra fognak szakosodni.

Ez a új egység egyébként az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának National Cryptocurrency Enforcement Team nevű csapatát fogja bővíteni, akik egy ideje már foglalkoznak azzal, hogy feltérképezzék azokat a módszereket, amelyekkel a kiberbűnözők kihasználhatják a kriptovalutákat. A legfőbb ügyész asszisztense, Kenneth A. Polite Jr. egy sajtóközleményben részletezte, mire is fog fókuszálni a csoport:

"A virtuális javak és elosztott könyvelési technológiák nagyon gyorsan fejlődnek, ezzel együtt pedig egyre több olyan esetet látunk, ahol különféle bűncselekmények alapját képzik: kibertámadások, zsarolás, drogkereskedelem, lopás, szélhámosság, pénzmosás. Az NCET az alappilléreként fog szolgálni minden olyan erőfeszítésnek, amelyik az ilyesfajta visszaéléseket próbálja megakadályozni."

Remélhetőleg egy ilyen célzott intézkedés már valóban hatékonyan segít majd megfékezni a blokkláncokra épülő bűneseteket, mert ha továbbra is ilyen ütemben népszerűsödnek az NFT-k, akkor ez innentől kezdve már csak nagyobb probléma lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.