Hirdetés

Kudarcba fulladt a NASA jégkereső küldetése



|

A küldetés ugyan meghiúsult, de a NASA így is sok hasznos tapasztalattal lett gazdagabb.

Hirdetés

Még tavaly decemberben indították el a Hold felé a NASA Lunar Flashlight nevű projektjének tárgyát, egy aktatáska méretű CubeSat műholdat. Az eredeti tervek szerint a szatelit feladata az lett volna, hogy a Hold sötét oldalán kutasson jég, azaz potenciálisan ivóvíz után.

A küldetésbe azonban több hiba is csúszott, az amerikai űrkutatási hivatal munkatársai az elmúlt hónapokban egyre-másra próbálták jobb belátásra bírni a parányi műholdat, azonban a kísérleteik nem jártak sikerrel.

Hirdetés

A problémát ugyanis az okozta, hogy a műhold hajtóműveiből mintha elfogyott volna a "kraft", ami azt eredményezi, hogy a CubeSat nem fog tudni eljutni a kitűzött úti céljához.

A NASA szakértői szerint a jelenséget az idézte elő, hogy az üzemanyag áramlását biztosító csövekben valamilyen szennyeződés került, amely így csökkenti a hajtóművek tolóerejét - miközben fogy az üzemanyag, amit a világűr közepén viszonylag problémás lenne pótolni.

A CubeSat a tervek szerint négy hónap alatt ért volna el a Hold sötét oldalára, ehelyett nemsokára elhúz a Föld mellett, míg végül Nap körüli pályára fog állni, de sajnos a műszereivel nem fog tudni értelmezhető méréseket végezni egyetlen égitestről sem.

Barbara Cohen, a Goddard Space Flight Center munkatársa a kudarc ellenére úgy fogalmazott, hogy a küldetés néhány új, először használt fejlesztés éles tesztjeként is felfogható, amely fontos és értékes információkkal gazdagította a NASA-t.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.