Hirdetés

Külön rajongói vannak a kalózszoftverek zenéinek



|

Sokaknak furcsa lehet, hogy az illegálisan lemásolt vagy feltört feltört szoftverekhez használt kalózprogramoknak saját zenei rajongótábora van. Sokan már csak azért gyűjtik a régi keygen verziókat, hogy a zenéjüket hallgassák.

Hirdetés

Magyarország sokáig a szoftverkalózkodás egyik fellegvárának számított, az egységes szerzői jogi irányelvek és a kapcsolódó jogrendszer megalkotása előtt főleg, de még az 1990-es években és az ezredforduló után is egy ideig eléggé népszerűek voltak az illegális forrásból beszerzett játékok és egyéb szoftverek. Szerencsére a folyamat azóta sokkal elviselhetőbb, egyre többen ismerik fel, hogy ha megfizetjük egy szoftver árát, azzal például a programozóit, kitalálóit, fejlesztőit, dizájnereit és az összes többi kapcsolódó munkatársat támogatjuk. Egy aprócska nosztalgia azért kapcsolódhat ehhez a korszakhoz - mégpedig a keygen-zenék témaköre.

Hirdetés

A keygen a szoftverkalózkodás egyik ikonikus kifejezése. Olyan kis segédprogramokat értünk ezalatt, amelyeket ahhoz lehetett használni, hogy egy illegálisan letöltött vagy lemásolt szoftvert aktiválni lehessen. A letöltés / másolás és a telepítés után ugyanis a legtöbb szoftver valamilyen kódot kér, vagy még bonyolultabb módon autentikálja a felhasználót (például egy számítógép-kódot generál, amit a jogos felhasználó elküld a fejlesztőknek, majd erre válaszul kap aktivációs kulcsot). A kalózok ennek megkerülésére készítettek különféle keygeneket (a key generator, azaz kulcsgenerátor szó rövidítéseként), ezek az eredeti szoftverbe épített biztonsági rendszert emulálva hamis kulcsokat állítottak elő, amivel már regisztrálni lehetett a kalózmásolatokat is. Ezt manapság egyre több szoftver valamilyen online aktiválási módszerrel védi ki, de jó ideig szinte kizárólag a jelszavas, kódos módszer létezett, amit keygenekkel viszonylag egyszerűen lehetett kikerülni.

Azok az illetők pedig, akik ezeket a keygeneket készítették, valamilyen szinten szerették volna tetszetőssé, egyedivé is tenni őket, megjelentek például a különféle grafikák (amelyek többsége az adott kalóz-csoport logóját vagy ehhez kapcsolódó ábrákat vette alapul), és egyre több kulcsgenerátor programocska kezdett zenélni is.

Persze itt fontos volt az is, hogy ne hatalmas fájlokat kelljen letölteni, ezért a keygen-dalocskák általában nagyon egyszerű, sokszor a retró-chiptune vonalon mozgó alkotások voltak, amelyeket nem is wav vagy mp3 formátumban, hanem az ősidők mod és xm fájlformátumaiban állítottak elő, ezzel még jobban "összenyomva" a méretüket. Manapság pedig egyre-másra kerülnek fel a webre azok a keygen-songok, amelyekre nosztalgiával emlékeznek az egykori felhasználók. Értelemszerűen ezek hallgatása már senkit sem bánt, ezért ide is biggyesztünk néhányat a közönségkedvencek közül.

5+1 keygen-zene a múltból

1. A Nero Burning ROM 2003-as keygenje. A szoftver (mármint a Nero) egyébként még létezik, bár esélyesen jóval kevesebben írnak manapság optikai lemezeket. A retró-jellegű dalocskáért (és a keygenért) a Team ORiON felelt.

2. Még egy Nero Burning ROM keygen zene, hasonlóan retró stílusban, szintén az ORiON-tól.

3. A Reloaded nevű csoport hosszú éveken át tevékenykedett, és több keygenjüket is az alábbi szösszenettel festették alá:

4. A Digital Insanity a Sony audióprogramjaihoz adott ki anno egy általános keygent, ennek zenéje a sztereó csatornákat is maximálisan kihasználta:

5. A DVDIdle Pro egyik változatához készült a chiptune-t virtuóz szólókkal vegyítő zene a DIGERATI műhelyében:

+1. Végül álljon itt egy 58 perces mix, amiben találunk játékoktól segédprogramokig mindenfélét

Ha valakinek bejön a stílus, manapság százával találhat hasonlókat, vagy tematikus gyűjteményeket a videó- és audió-megosztó oldalakon, és a jelek szerint egyesek már csak azért gyűjtik a ma már túlhaladott és használhatatlan keygeneket, hogy a háttérben szóló zenékben gyönyörködjenek. (Külön köszönjük a témafelvetést a Facebook IDDQD csoportjának)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.