Hirdetés

Különleges nap a mai, ezért békával lepett meg minket a Google



|

Újabb ötletes animációval dobták fel a Google keresőt.

Hirdetés

A Google rendszeresen jelentkezik különleges, egy-egy alkalomra szóló módosított logókkal, amelyek története egyébként egészen a kereső indulásának évéig, vagyis 1998-ig nyúlik vissza, amikor is a szolgáltatás a világhírű Burning Man fesztivál előtt tisztelgett a Google Doodle néven is ismert megoldással.

Az ide kattintva utólag is böngészhető átmeneti lógók lehetnek egyszerű rajzok vagy animációk, de akár komplett minijátékok is. A keresőóriás most úgy döntött, hogy a mai nap alkalmából egy ugráló békával örvendeztet meg minket.

Hirdetés

A naptárra pillantva ugyanis hamar kiderül, hogy ma bizony szökőnap van, hiszen négyévente csak egyszer fordul elő, hogy 29 napból áll a február, a Google pedig egy zöld kétéltűvel igyekszik szimbolizálni ezt, amely február 28. és március 1. közé ugrik be, majd egy kiadós brekegést követően már tovább is áll. Angolul a békaugrás "leap", a szökőnap pedig "leap day", innen a kapcsolat.

Az animált logóra kattintva a "Szökőnap, 2024" kifejezésre kereshetünk, aminek eredményeként most elsősorban a Google Doodle-lel foglalkozó újságcikkek ugranak fel. Február 29. kapcsán viszont érdemes elmondani, hogy történelmileg nem a mai nap, hanem február 24. az "igazi" szökőnap, a római julián naptárban ugyanis még ezt duplázták meg, hogy kiegyenlítsék a naptári és a nap körüli keringés diktálta csillagászati év közötti eltérést.

Így fordulhat elő, hogy az ideihez hasonló szökőévekben a hagyományt követően február 24-én senkinek sincs névnapja, mivel az ilyenkor a következő naptári napra csúszik, ami a köznyelvben "Mátyás ugrásaként" ismert.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.