Hirdetés

Küszöbön a Wi-Fi 7 megjelenése – de vajon kell ez nekünk?



|

Még a Wi-Fi 6 sem számít széles körben elterjedtnek, máris nyakunkon az új változat, amihez minden eszközünket le kell váltani.

Hirdetés

Minden jel arra mutat, hogy a terveknek megfelelően 2024 első negyedévében véglegesítik a Wi-Fi 7 szabványt. Noha a pontos menetrend még nem kőbe vésett, a folyamat lezárulta az első negyedév során várható - előbb azonban lesz még egy CES, ahol a Wi-Fi szabványok gondozásáért felelős Wi-Fi Alliance is tart sajtótájékoztatót. Itt újabb információkra számíthatunk.

A Wi-Fi 6 és 6E szabványokkal a testület elsősorban a stabilitásra és a hatékonyságra koncentrált, a Wi-Fi 7 esetében viszont megint a megnövelt sebességé lesz a főszerep. Az új szabvány a korábbihoz képest jóval gyorsabb adatátvitelt fog nyújtani, de ezzel együtt is valószínűleg igen sok időnek kell majd eltelnie ahhoz, hogy ezt a gyakorlatban is ki tudjuk használni. A korábbi gyakorlatnak megfelelően első körben a Wi-Fi 7 is a mobil kütyükben terjedhet el, a routerek piacán viszont a magas árak sokáig akadályozhatják a szabvány terjedését.

A Wi-Fi Alliance malmai lassan őrölnek

Noha már a tavalyi év során is több Wi-Fi 6 szabványú eszköz fogyott, mint bármilyen más Wi-Fi termék, ha a használatban lévő, hálózatra kapcsolódó eszközöket nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy jóval kisebb a technológia részaránya - becslések szerint bőven 10 százalék alatti. Hogy könnyebb legyen viszonyítani valamihez: jelenleg 20-21 milliárd Wi-Fi-eszköz lehet használatban az egész világon, ehhez képest a 2023-ban leszállított, Wi-Fi 6/6E szabványt támogató eszközök száma várhatóan 4-500 millió között alakul, ami azt jelenti, hogy a 2020 óta leszállított Wi-Fi 6/6E eszközök száma minden valószínűség szerint bőven 2 milliárd alatt marad. Ha abból indulunk ki, hogy a Wi-Fi 6/6E szabvány 3-4 év alatt érte el mindezt, akkor könnyű arra a következtetésre jutni, hogy a Wi-Fi 7 térnyerése hasonlóan lassú lesz, sőt az sem kizárt, hogy a folyamat időben még jobban el fog nyúlni - merthogy eljutottunk oda, hogy átlagos, otthoni felhasználás esetén nagyobb sebességre csak a legritkább esetben van szükség. A felmerülő igényeket már a Wi-Fi 6/6E is tökéletesen ki tudja szolgálni.

A Wi-Fi szabvány továbbfejlesztése ennek ellenére természetesen nem állt le, oly annyira nem, hogy 2023 végére a 7-es verzió közel végleges állapotba került. A piacon találni is olyan eszközöket, amelyek támogatják a Wi-Fi 7-et - persze egyelőre csak a szabvány draft (vázlat) változatát. Ezek a routerek jellemzően nagyon drágák, áruk 200 ezer forint körüli, vagy akár ennél jóval több is lehet. A Wi-Fi 7 szabvány térnyerése a végleges verzió megjelenését követően indulhat; mi arra számítunk, hogy tömegesen csak 2024 harmadik negyedében jelenhetnek majd meg - például - routerek.

A hivatalos nevén 802.11be szabvány három fontos újdonságot hoz, és mindegyiknek az adatátviteli sebesség növelésében van fontos szerepe. Az első, hogy a kommunikációhoz használatos csatorna sávszélessége a 6 GHz-es tartományban akár 320 MHz is lehet - feltéve, hogy az adott ország szabályozása ezt lehetővé teszi. Az EU-ban valószínűleg ez az opció nem sok vizet zavar majd, hiszen a Wi-Fi 6 és 6E esetében is csak 480 MHz áll rendelkezésre összesen, ez pedig nem tűnik elegendőnek az emeléshez.

Hirdetés

A második fontos újítás, hogy a 2,4 GHz-es, 5 GHz-es és 6 GHz-es sávok natív módon összefűzhetővé válnak, így akár mind a három kommunikációs csatorna használható lesz egy azon eszközzel történő kommunikáció során (MLO - Multi Link Operation). Ez nemcsak az adatátviteli sebességet növeli, hanem a késleltetést is csökkentheti.

A Wi-Fi 7 harmadik újítása a fejlettebb moduláció: a szabvány 1024-QAM-ról 4096-QAM-ra vált, ami 20 százalékkal növeli az adatátviteli sebességet azzal, hogy egységnyi sávszélességre több hasznos adat jut.

Papíron jóval gyorsabb

Mit jelent mindez az elméletben? Azt, hogy a Wi-Fi 6/6E szabvány papíron elérhető legnagyobb adatátviteli sebessége közel ötszörösére nő a Wi-Fi 7 esetében: 9608 Mb/s-ről 46 120 Mb/s-re változik. Az már más kérdés, hogy ebből mi lesz az, ami valóban hasznosul. Merthogy a 2023-as Computexen bemutatott demó alapján, valós körülmények között - 160 MHz-es sávszélességet használva - 1750 Mb/s-ot sikerült elérni, és más, azóta elvégzett független tesztek is azt mutatják, hogy az újítások ellenére 160 MHz-es sávszélesség mellett a Wi-Fi 7 sebességbeli előnye egészen minimális. Ennek pedig egyszerűen az az oka, hogy valós körülmények között máris borul a papírforma; a nappaliban lévő router és a hálóban lévő tévé között például a kommunikáció egyáltalán nem biztos, hogy gyorsabb lesz, mint a Wi-Fi 6/6E esetében. Hogy ennek okát pontosan megértsük, kicsit a színfalak mögé is érdemes benézni. A Wi-Fi 6 esetében a pont-pont közötti kapcsolat elméleti sebessége 1,2 Gb/s, a Wi-Fi 7-nél ez 2,4 Gb/s, mert a sávszélesség kétszeresére, 320 MHz-re nő. Jó eséllyel ez EU-ban viszont ez az előny nem lesz kiaknázható. A Wi-Fi 6 továbbá a 4×4 MIMO adatátvitelt támogatja, vagyis az eszközök között négy szimultán kapcsolat támogatott, míg a Wi-Fi 7 esetében 16×16 MU-MIMO révén akár tizenhat is. A valóságban ugyanakkor a Wi-Fi 6/6E szabványú eszközöknél is legfeljebb a 2×2 MIMO az, amit a kliensek kezelnek, kérdés persze, hogy a Wi-Fi 7 esetében változik-e majd a helyzet.

A lényeg tehát az, hogy bár a Wi-Fi 7 elméletben sok előnnyel kecsegtet, a valóságban - legalábbis eleinte - szinte biztos, hogy nem fog látványosan jobban teljesíteni elődjénél. Az egyetlen, valós helyzetben is realizálható előnye a technológiának abból adódhat, hogy a 2,4, 5 és 6 GHz-es sávok aggregálásának lehetősége mesh rendszereknél a gerincet (backhaul), vagyis a node-ok közötti kommunikációt felgyorsíthatja.

Sokan számítanak egyébként arra is, hogy a Wi-Fi 7 képes lesz leváltani a vezetékes hálózatokat - erre viszont megint nem érdemes nagy összegekben fogadni. A vezetékes összeköttetés otthoni környezetben (már, ha megoldható a kábelek elvezetése) sokkal olcsóbb, ráadásul megbízhatóbb is a kapcsolat, mert a pillanatnyi sebesség nem függ például attól, hogy egyszerre hány eszköz kommunikál még a hálózaton. A Wi-Fi továbbá csak half-duplex, ellentétben az Ethernet kapcsolattal, ami full-duplex. Előbbi azt jelenti, hogy az adatátvitel egyszerre csak egy irányban folyhat, míg utóbbinál mind a két irányba.

Gőzerővel készül a Wi-Fi 7 szabvány, a közel végleges állapotú draft változat már elérhető, a végleges specifikáció megjelenése pedig 2024 első negyedévében várható. A termékekre ezt követően is valószínűleg kell még várni valamennyit, főleg azokra, amelyek ára elég barátságos lesz ahhoz, hogy tömegekhez jusson el a technológia. Noha a Wi-Fi 7-ben vannak hasznos újdonságok, várni nem érdemes rá; aki most szeretne routert vásárolni, teljesen nyugodtan választhat Wi-Fi 6/6E eszközt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.