Hirdetés

Kutatás mutat rá az SSD-k sötét titkára



|

Meghálálhatja a bolygó, ha kitartunk a hagyományos merevlemezek mellett?

Hirdetés

A szilárdtestmeghajtók, vagyis az SSD-k elterjedésével klasszisokkal gyorsabbá váltak a számítógépek, így manapság már kevesen vannak, akik még mindig egy kerregő merevlemezre bízzák az operációs rendszer futtatását.

Az adott mennyiségű pénzért kínált GB-okban azonban még mindig verhetetlenek a jó öreg HDD-k, egy friss jelentés pedig most egy további szempontra is rámutatott, amelyben előnyt élvez a régi idők jól ismert technológiája.

Hirdetés

Az amerikai Wisconsin-Madison és British Columbia egyetemek közös kutatása ugyanis arra jutott, hogy az apró SSD-k gyártása valójában sokkal komolyabban megterheli a környezetet, mint a jóval méretesebb merevlemezeké. A beszámoló szerint a szilárdtestmeghajtók a PC-k legnagyobb karbonlábnyommal bíró alkotóelemei: egy komplett konfiguráció karbonlábnyomának 38%-áért felelnek, jóval megelőzve az alaplapot (17%),  a videokártyát (11%) és a HDD-t (9%).

Ennek oka, hogy az SSD-k előállításához szükséges csúcstechnológiás gyártás nemcsak rendkívül energiaigényes folyamat, de ritka és drága alapanyagok is kellenek hozzá. A tudósok ezért arra jutottak, hogy azonos terhelés mellett 1 TB-nyi HDD 99 kg és 199 kg közötti CO2-kibocsátással jár 5, illetve 10 év használat alatt, míg az SSD-k esetében 184 kg és 369 kg közötti ez az adat.

Nem árt azonban megjegyezni, hogy a tudósok egy olyan eshetőséget vettek alapul, amikor a vizsgált időszakban 20/80%-ban oszlik meg az aktív és az inaktív állapot aránya. Márpedig aktív használat mellett egy merevlemez nagyjából kétszer annyi energiát fogyaszt, mint egy SSD, így intenzív igénybevétellel hosszú távon könnyen az utóbbi javára billenhet a mérleg.

Azt persze semmiképp sem árthat tudni, hogy az SSD komoly hátrányból indul a karbonlábnyom tekintetében, még mielőtt egyetlen bitnyi adatot is elhelyeznénk rajta.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.