Hirdetés

Landolt a Holdon a kínai űrszonda



|

A Chang'e-5 űrszonda már a harmadik robotűrhajó, amit Kína a Holdra küldött.

Hirdetés

Kedden délelőtt 10 óra 30 perckor sikeresen landolt a Hold felszínén Kína Chang'e-5 űrszondája.  Élőben nem közvetítette Kína a leszállást, utólag adtak ki egy rövid videót a küldetésről. Mielőtt elindulna vissza a Földre, néhány napon át mintákat gyűjt majd. 

A tervek szerint úgy 2 kilogrammnyit fog összeszedni, ezt pedig arra használják, hogy rájöjjenek, hogyan alakult ki a Hold. A visszaindulás két héten belül esedékes, ugyanis az űrszonda nem bírja sokáig a szélsőséges holdi éjszakákat. 

Hirdetés

Az 1960-as és 1970-es években Amerika és a Szovjetunió is sok mintát hozott a Holdról, előbbi 382 kg holdport és sziklát, utóbbi valamivel kevesebb mint 0,5 kg-t. Kína eddig még nem tudott mintákat visszahozni a Földre. 

Kína eredményeihez a NASA tudományos vezetője, dr. Thomas Zurbuchen is gratulált. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.