Hirdetés

Lassan helyreáll a PC-piac



|

A covidot követő dömping utáni hanyatlás, ha lassan is, de véget ért.

Hirdetés

2020-21-ben az életünk a covid19 körül forgott. A digitalizáció komótos térnyerése hirtelen úgy pörgött be, hogy azzal a gyártók és forgalmazók egy ideig nem is nagyon tudtak lépést tartani. Az otthonról végzett irodai munka, és a távtanulás pillanatok alatt tette szükségessé a megbízható, strapabíró PC otthoni meglétét. Az még a szerencsésebb eset, ahol ezt meg tudták oldani egy géppel, de bizony sok háztartásnak kellett beszerezni második vagy akár harmadik számítógépet is a kötelezettségek teljesítéséhez.

Az ebben a két évben felpörgő PC-vásárlási hullám 2021 közepe, vége felé elérte a tetőpontot, és azóta nem meglepő módon visszaesés volt tapasztalható ezen a téren. Az idei statisztika azóta az első, ami már enyhe növekedést mutat, és ez várhatóan tovább ível majd felfelé.

Hirdetés

Egy neves piackutató cég friss elemzése szerint a csökkenő trend az idei év utolsó negyedévében fordult meg, és nőtt 5 százalékot az előzőhöz képest. Összességében még így is rosszabb lesz az idei év, mint a világjárvány kitörését megelőző 2019 volt. Jövőre már 8 százalékos növekedést prognosztizálnak a teljes évre a 2023-as évhez képest. A megjelent előrejelzés szerint a 2024-es év lesz összemérhető 2019-cel, és várhatóan 2026-ra áll vissza a 2020-as eladási mutató.

Az előrejelzés egyik alapvetése, hogy több más tényező mellett az AI-alapú szoftverek és hardverek elterjedése is segíthet a piac visszarendeződésében. Az jelentés szerint a jövő évben eladásra kerülő PC-k 19 százaléka lesz AI-alapú, például az M-sorozatú Mac-ek és a Ryzen 7000, de a december 14-én érkező Intel gyártmányú Meteor Lake CPU-kal felszerelt gépek is.

A PC-piac fellendülésében várhatóan fontos szerepet játszanak majd az ARM chipekkel szerelt PC-k is. Bár az Apple M CPU-i is ARM architektúrát használnak, az elemzést publikáló cég a Qualcomm Snapdragon X Elite CPU-ját emelte ki az ARM-alapú PC-k növekedésének elsődleges motorjaként. A jelentést készítő cég korábban azt jósolta, hogy az ARM chipekkel működő számítógépek 2026-ra a PC-piac 30 százalékát fogják kitenni.

Egy fontos tényező befolyásolhatja még a fentebb vázolt prognózis bekövetkeztét, ez pedig a globális gazdasági helyzet. Az elmúlt két év ilyen irányú vásárlásait nagyban befolyásolta a világszerte tapasztalható takarékosság. Ez tehát egy olyan változó, aminek a pontos alakulását még nem látjuk előre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.