Hirdetés

Döntsd el te az internet legújabb vitáját!



|

Pár napja két névtől hangos az internet: Yanny és Laurel. Egy furcsa hangfelvételen egyetlen szó hangzik el, és az emberek fele az első, a többiek a második szót hallják. Ti melyikre szavaztok? És persze annak is utánanéztünk, mi az igazság.

Hirdetés

Talán még sokan emlékeznek olvasóink közül azokra a "varázsképekre", amelyeket különféle magazinokban közöltek: a fekete-fehér képeken más alakot láttunk, ha a sötét részeket néztük, és más bukkant elő, ha a világosakra koncentráltunk. És persze voltak sokan, akik csak az egyik vagy csak a másik részét látták a képnek, és fel sem foghatták, hogy valaki miért vesz észre teljesen mást ugyanazon az ábrán. Most valami ilyesmi indult el az interneten, csak épp egy hangfelvétellel kapcsolatban. Mindenesetre lassan mindenki azon vitatkozik világszerte, hogy az egyetlen kimondott szó mégis micsoda.

Hirdetés

Először is, beszúrjuk ide a vitát kirobbantó eredeti Twitter-bejegyzést. Fülhallgatót fel, vagy hangszórót a maximumra, aztán tessék lekattintani a rövid videót, utána pedig felteszünk egy kérdést. (Aki nem látja itt megjelenni a Twitter-videót, kattintson ide!)

Nos, akkor itt a kérdés: milyen szót mond a felvételen a hang? Yanny vagy Laurel? Laurel vagy Yanny? Bökjetek arra a válaszra, amit ti hallotok, aztán megyünk tovább.

A helyzet az, hogy bárhogy is alakul a mi kis szavazásunk, világszerte majdnem annyian állítják, hogy a hang a Laurel szót mondja, mint ahányan a Yanny nevet hallják. De ez mégis hogy lehet?

Lelőjük a poént

Ahhoz, hogy kiderítsük, mitől hall félre a jelek szerint az internet fele, először rántsuk le a leplet arról, pontosan mit is mond a hang. Ezáltal elnézést is kérünk mindenkitől, aki akár harctérre is menne a Yanny változat védelmében, mert bizony

az eredeti hang igenis azt mondja, hogy Laurel.

Mindezt a hangfelvételért felelős weboldal üzemeltetője közölte: az eredeti felvétel ugyanis egy online szótárra, a vocabulary.com-ra készült, és sok tízezernyi egyéb szóval együtt egy operaénekes mondta fel. A célja az, hogy ha valaki egy adott szót keres, azt az írott forma helyett meg is hallgathassa, ráadásul ne géphangon (mint ahogy például a Google Fordító esetében tehetjük), hanem egy valós személy felolvasásában. Mark Tinkler, a vocabulary.com alapítója és technológiai vezetője szerint összesen hat operaénekest kértek fel arra, hogy egy általános szótárban található összes szót mondjanak fel a szolgáltatás számára, ezek között volt a laurel szó is, amely ráadásul ebben az esetben nem név, a jelentése ugyanis babérkoszorú.

A Laurel-Yanny felvétel akkor vált virálissá az interneten, amikor egy amerikai tanuló, a minden bizonnyal magyar származású Roland Szabo egy barátja Instagram sztoriját nézte: az illető a babérkoszorú szóra keresett rá, de Roland mégis a Yanny szót hallotta kimondva. Fel is tette a felvételt a Redditre egy szavazás keretében, és kiderült, egyáltalán nem csak ő hallja félre a szót, hanem nagyjából a válaszadók fele.

De miért hall minden második ember Yanny-t?

Erre már a tudomány adhat választ. A hangokkal foglalkozók tökéletesen tudják, hogy a kimondott beszédhangoknak (meg egyébként egy csomó minden másnak a hangszerek hangjától a zajokig) több frekvencián más-más többlettartalma van. Bárki kipróbálhatja, hogy egy kedvenc zenéje lejátszása közben teljesen leveszi a hangszínszabályzón a közép- és mélytartományt, a magasak alapján mintha teljesen mást mondana az énekes, mint egyébként. Ugyanezt bármelyik régi magyar filmben is láthatjuk-hallhatjuk, amikor például Kabos Gyula "a hagymét is hagyméval eszi". Természetesen nem hagymét, hanem hagymát mond ő is, csak épp akkoriban egy közepes krumpli színvonalán működő mikrofonnal rögzítették a film hanganyagát, és máris teljesen megváltoztak bizonyos hangok.

A Laurel alap hangfrekvenciája jóval mélyebb, mint a Yannyé, tehát akik az utóbbit hallják inkább, azok esélyesen a magasabb hangokra "érzékenyek" - általában a fiatalokra jellemző mindez, míg az idősebbekközül jóval többen voksolnak a valódi, Laurel változatra. De az is sokat számít, milyen lejátszóezközből hallgatjuk a szót, egy olcsóbb, inkább magasakat kiadó hangszóróból könnyebb a Yanny verziót kifülelni. Ráadásul neurológus szakemberek azt is hozzáteszik, hogy ha egy adott szót nem teljesen értünk, az agyunk máris korrigál, és a legközelebbi saját értelmezés felé tereli az értelmezésünket (ha pedig van eleve két változat, mint most a szavazásban, az agyunk e kettő közül választja ki azt, amelyhez közelebb érzi a hallott hangot).

Szóval a vita eldöntve, az a Yanny bizony Laurel, de ettől még érdekes jelenségre világított rá ez a mostani fül-vita. Ennyit a tudomány és technika csodáiról, és most vissza a kütyükhöz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.