Hirdetés

Egyre durvábbak az online csalások hazánkban is, ezzel a videóval válaszol rá a rendőrség



|

Az ORFK szóvivője magyarázza el, hogy nem kell minden próbálkozásnak felülni.

Hirdetés

Az évtizedek során az internetes csalók változatos módszereket dolgoztak ki arra, hogy hozzájussanak az adatainkhoz, a pénzünkhöz, vagy akár egy füst alatt mindkettőhöz, az egyik kedvenc húzásukként pedig különböző hivataloknak, hatóságoknak kiadva magukat próbálják rászedni a figyelmetlen áldozatokat.

A pimaszság egy külön kategóriája, hogy az ügyeskedők a rendőrség nevében is szívesen követelnek pénzt, így az egyenruhások most egy könnyed videóban igyekeznek elővigyázatosságra bírni a lakosságot.

Hirdetés

A TikTokon, az Instagramon és a Facebookon is megosztott anyagban a színészből lett gyilkossági nyomozó, Gál Kristóf tolmácsolja a jótanácsot, aki manapság ezredesi rangban tölti be az Országos Rendőrfőkapitányság szóvivőjének tisztjét. Gál előbb a rendőrség nevével visszaélő csalókhoz intéz egy kisípolt üzenetet, aminek a tartalmára mindenki szabadon tippelhet, majd rátér a lényegre, mely szerint a szerv soha, senkitől nem kér SMS-ben pénzt, így aki ilyen üzenetet kap, az haladéktalanul jelentse a próbálkozást, a többit pedig ők fogják intézni.

@hungarian_police #nekedbe #fyp #foryou #policia #cop #bluelivesmatter #tactical #polizei #rendorseg #police #hivatas #felkapott #tranding #magyarrendőrség ♬ 夜店Paris巴黎 - 奶盖

A videóban tárgyalt SMS-ek többnyire adathalászati céllal születnek, és olyan felhívásokat tartalmaznak, hogy a célszemélynek befizetendő bírsága/elmaradása/egyéb fizetési kötelezettsége van, amit egy linkre kattintva rendezhet. Az URL pedig természetesen egy kamu phishing-oldalra vezet, amely a csalók kezébe juttatja a beírt banki adatokat.

Hasonló üzenetek tömkelegével keringenek nemcsak SMS-ek, hanem e-mailek formájában is például mobilszolgáltatók, bankok, a posta vagy az adóhivatal nevében. Az ünnepekhez közeledve általában az efféle csalási kísérletek száma is meg szokott ugrani, így valószínűleg nem véletlen, hogy a rendőrség is épp most tette közzé a figyelmeztetést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.