Hirdetés

Leállította a termékei oroszországi árusítását az Apple



|

Egy sor korlátozással sújtják az oroszokat a cupertinóiak, az ukrán miniszterelnök-helyettes kérését viszont nem teljesítették.

Hirdetés

Ukrajna Oroszország általi lerohanására a tech cégek is reagáltak, az elmúlt napok során több iparági szereplő is változásokat jelentett be a szolgáltatásaival kapcsolatban. A Google, a YouTube és a Microsoft például az orosz állami média elérhetőségét korlátozza, az AMD és az Intel az Oroszországba szánt szállítmányait állítja le, a Facebook pedig a profilok zárolásával igyekszik védeni az ukrán lakosságot.

Az Apple nemrég sajtóközlemény útján tudatta, hogy szintén csatlakozik az invázió elleni tiltakozáshoz, méghozzá meglehetősen drasztikus intézkedésekkel.

Hirdetés

Az amerikai szankciókkal összhangban a cupertinóiak azonnali hatállyal beszüntették a termékeik oroszországi árusítását, és leállították az Oroszországba irányuló szállításokat is. Korlátozták az Apple Payt és más, nem részletezett szolgáltatásokat, Ukrajnában pedig a lakosság védelmére blokkolják az Apple Térképek forgalomsűrűségi adatainak megjelenítését. A Microsoft példáját követve világszerte törölték az alkalmazásboltjukból az állami finanszírozású Russia Today és a Sputnik News appjait is, Oroszországban viszont nem távolították el őket.

Hiába kérte továbbá Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Mihail Fedorov levélben Tim Cooktól, nem került sor az App Store oroszországi leállítására. A CNET megkérdezte erről David Kaye-t, az ENSZ korábbi, szólásszabadsággal foglalkozó különleges előadóját, aki szerint az Apple nem feltétlenül tenne jót a kérés teljesítésével, mivel az alkalmazásbolt blokkolása az oroszországi újságírók és háborúellenes aktivisták dolgát is megnehezítené.

Tim Cook egyébként korábban a Twitteren fejezte ki aggodalmát a konfliktus miatt, és egyúttal közölte, hogy az Apple is támogatni fogja a helyzet enyhítésére irányuló humanitárius erőfeszítéseket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.