Hirdetés

Lefényképezték a Magyarország felett szétrobbant meteort



|

Különleges fotó örökítette meg a látványos jelenséget.

Hirdetés

Valószínűleg sokan nem is sejtik, de a Magyar Meteoritikiai Társaság folyamatosan kémleli az égboltot, és figyelik, hogy Magyarország felett belép-e a légkörbe egy meteoroid. Amikor belép a Föld légkörébe egy ilyen objektum, gyakran fény- és hanghatással jár, ezt a jelenséget hívjuk meteornak, vagy hullócsillagnak.

A társaság magyar idő szerint pénteken 21 óra 8 perckor újabb látványos megfigyelést tett, egy tűzgolyó hazánk felett lépett be a légkörbe, majd erős fényhatással kísérve, háromszor is robbant.

Hirdetés

A test egy tűzgomb volt, amit a társaság weboldalán a következőképp definiálnak:

A tűzgömb olyan meteor, melynek látszó fényessége meghaladja a Vénusz legnagyobb fényességét, ami -4 magnitúdó (jele: mg). Ezek általában kiemelkedő fényjelességgel, esetleg hangmorajlással járnak.

A bajai AMS78-as állomás (amely a Magyar Tűzgömbkamera Hálózat része) által készített képen mindhárom robbanás jól megfigyelhető:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.