Hirdetés

Légy résen, mert megtévesztően valósághű energiaszámlákkal vernek át az adathalászok!



|

Az MVM online kisokossal segít megkülönböztetni az igazi számlát a kamutól.

Hirdetés

Az MVM tavasszal már figyelmeztette az ügyfeleit arra, hogy a nevével visszaélve csalók próbálják kiszedni belőlük az adataikat: a legtöbbször e-mailben próbálkoznak a kiberbűnözők, de előfordul, hogy telefonon keresik fel a potenciális áldozataikat. A cél mindkét esetben a személyes adatok, például a bankkártyainformációk megszerzése, amikkel aztán visszaélhetnek. 

Ez persze nem csak az MVM felhasználóit érinti, számos más vállalatnál fordult már elő hasonló az elmúlt egy évben, legyen az az OTP Bank, az Erste Bank, a Netflix vagy éppen az Auchan

Hirdetés

A Telexnek most több olvasó is jelezte, hogy az ünnepek közeledtével megszaporodtak az olyan próbálkozások, amik az MVM leveleihez megtévesztően hasonlító, befizetetlen gázszámláról szóló hamis értesítőkkel próbálnak meg adatot lopni a gyanútlan felhasználóktól. A gyengébb, fordítóprogramok bevonásával készített másolatokat könnyű kiszúrni például a helyesírási hibákról és a magyartalan megfogalmazásról, azonban léteznek profibb megoldások is, amik kísértetiesen jól imitálják az eredeti levelet mind szövegben, mind arculatban, még az adathalászatra figyelmeztető felhívás is szerepel a kamu levélben. Így néz ki egy ilyen kifinomult hamisítvány: 

A hamis gázszámla (Forrás: Telex.hu)
A hamis gázszámla (Forrás: Telex.hu)

Természetesen nincs olyan adathalász próbálkozás, ami kiszúrhatatlan. Az MVM honlapja egy kisokossal segít megkülönböztetni az igazit a hamistól (sőt azt is ellenőrizhetjük a hívó telefonszámának és hívás dátumának megadásával, hogy valóban a hivatalos ügyfélszolgálat keresett-e minket). Az viszont azonnal árulkodó lehet, ha a számlaértesítőben szereplő fizetési hivatkozás nem az MVM oldalára visz (ez kattintás nélkül is ellenőrizhető, ha a kurzort a link fölé visszük), ha nincs a gázszámla PDF-ben mellékelve a levélhez, ha nem az ugyfelszolgalat@online.mvmnext.hu a feladó, vagy ha az ügyfélszolgálat e-mailben kér bankkártyaadatokat. Ha bárki belefutott egy ilyen próbálkozásba vagy csak gyanítja, hogy az, azonnal jelezze az adathalasz@mvm.hu e-mail-címen.

Mi is kiemelten foglalkozunk a problémával: felhívtuk már a figyelmet az adathalászok kedvenc trükkjeire és összeszedtük a legjobb praktikákat is az ilyesfajta támadások ellen

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.