Hirdetés

Lélegzetelállító fotón a tejútrendszer szíve



|

Évtizedeken át készült, s még egy világjárvány is kellett hozzá, de megérte várni rá.

Hirdetés

A NASA Chandra röntgencsillagászati űrtávcsövét még 1999-ben állították pályára a 4 évvel később tragikus módon megsemmisült Columbia űrsikló segítségével. A műhold így már több mint 20 esztendeje kémleli a végtelent, egyebek mellett a galaxisunk középpontjában elhelyezkedő nagy tömegű fekete lyukat, a Sagittarius A-t vizsgálva.

A NASA most közzétett egy lenyűgöző fotót, ami a Chandra két évtized alatt készült 370 felvételéből állt össze, és a Sagittarius A környékét, azaz a Tejútrendszer szívét ábrázolja. A képen egyszerre csodálhatunk meg több milliárd csillagot és fekete lyukakat a galaxis "belvárosának" is hívott területen.

Hirdetés

A fekete lyuk a középen látható lilás-fehéres foltban bújik meg, ám csak a körülötte lévő forró por vehető ki a röntgenhullámhosszon figyelő Chandra érzékelőinek hála. A teleszkóp által megfigyelt különböző energiájú röntgensugarak narancssárga, zöld, kék és lila színnel jelennek meg.

A felvétel elkészítéséhez a Chandrán kívül még egy dél-afrikai rádióteleszkópra, illetve a koronavírusra is szükség volt. Összeállítója ugyanis a járvány alatt dolgozott rajta, mikor a lezárások miatt az otthonában ragadt. Daniel Wang, a Unifersity of Massachusets Amherst csillagásza találóan jellemezte művét:

"Amit látunk, az egy erőszakos vagy energikus ökoszisztéma a galaxisunk belvárosában. Sok szupernóva-maradvány, fekete lyuk, és neutroncsillag található ott."

A kérdéses terület egyébként 26 000 fényévnyire van tőlünk, így ha az egyébként nyugdíjazott Discovery úrsiklóval vágnánk neki, akkor 967 200 000 millió esztendeig tartana az oda vezető út.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.