Hirdetés

Lenyűgöző képek láttak napvilágot a Mars feszínéről



|

A NASA Ingenuity nevet viselő helikopterének 54. repüléséről készült felvételeket most mi is láthatjuk.

Hirdetés

A Naptól sorrendben a negyedik bolygó a Földet követő Mars. Habár az első űrszonda még az 1970-es évek első felében leszállt a bolygó felszínére, azután még évtizedekig övezte misztikus homály a felderítésére irányuló expedíciók sikertelensége miatt. Végül sok-sok elégetett dollár- és rubelmilliárd után a '90-es évek végére szinte az összes űrkutatásban érdekelt állam eljutatott űrszondát a vörös bolygóra.

Az Ingenuity névre keresztelt helikopter a NASA Mars 2020 küldetésének részeként érkezett a Marsra egy szállítójármű aljára rögzítve, 2021-ben. Bár a közelmúltban majdnem elveszett, az eredetileg öt útra tervezett eszköz már az ötvennegyedik kört teszi meg naprendszerünk legnagyobb kőzetbolygójának felszínén.

Hirdetés

Ugyan jól hangzik, hogy egy helikopter közlekedik a Mars légterében, ez egyáltalán nem ilyen egyszerű. A bolygó felszínén a levegő sűrűsége a földinek csak körülbelül egy százaléka, ami szinte lehetetlenné teszi a megfelelő felhajtóerő előállítását a korábban repüléshez használt technológiákkal. A NASA kísérleti Ingenuity helikopterét úgy tervezték, hogy rotorjaival ilyen különleges körülmények között is képes legyen az eszközt felemelni és a "levegőben" tartani.

Legutóbb augusztus elején hajtott végre repülést a jármű, amiről az őt feljuttató eszköz, a Perseverance rover készített felvételt. Ezzel a járművel közösen kutatják a Mars felszínét valamilyen múltbéli lét biológiai jeleit keresve.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.