Hirdetés

Letartóztatták a 16 éves srácot, aki meghackelhette az Nvidiát és a Microsoftot



|

A brit hatóságok több kiskorút is azzal gyanúsítanak, hogy ők álltak tech cégek sorát megtámadó Lapsus$ hackerbanda mögött.

Hirdetés

Nemrég számoltunk be róla, hogy a Bloomberg jelentése alapján egy brit tinédzser lehet a sokáig dél-amerikaiként emlegetett hackerbanda, az Nvidiát, a Microsoftot, a Samsungot és más nagy cégeket is meghackelő Lapsus$ vezéralakja.

Azóta pedig hivatalossá vált a dolog, a brit hatóságok ugyanis nemrég letartóztatták a jelentésben említett tinédzsert, akit valóban azzal vádolnak, hogy ő volt a banda egyik vezetője.

A 16 éves autista fiú Oxfordban él az édesanyjával, a gyanú szerint pedig eddig több mint 14 millió dollárnyi (4,7 milliárd forintnyi) bitcoint szerzett a hackertámadásokkal. Az elkövető édesapja úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy semmit sem sejtett a gyerek kettős életéről, s habár feltűnt neki, hogy sok időt tölt a számítógéppel, azt gondolta, hogy csak játszik rajta.

Hirdetés

A "White" és "Breachbase" álneveken tevékenykedő hacker letartóztatását segítette, hogy egy korábbi incidens miatt kihúzta a gyufát a Doxbin weboldal (egy hackerportál, ami személyes adatok illegális nyilvánosságra hozatalára specializálódott) közösségénél, akik bosszúból kiszivárogtatták a nevét, a lakcímét és a fotóit. A lebukását viszont nem ez okozta,  a cégek által megbízott kiberbiztonsági szakértők ugyanis a hibáit kihasználva már tavaly fényt derítettek a valódi nevére.

Nem ő volt azonban a nyomozás egyetlen célpontja, a londoni rendőrség közlése szerint eddig hét, 16 és 21 év közötti fiatalt tartóztattak le "egy hackercsoport" kapcsán, ám jelenleg mindegyikük szabadlábon várja az eljárás végeredményét.

A Lapsus$-t kezdetben azért kötötték Dél-Amerikához, mert a banda első célpontjai brazíliai illetőségű szervezetek voltak. A csoport az utóbbi hónapokban vált különösen aktívvá, az elmúlt hetek során az Nvidia, a Microsoft, a Samsung, a Vodafone és más cégek forráskódjait is nyilvánosságra hozva. A Lapsus$ kérkedett az akcióival a Telegramon, ahol már közel 50 ezren követik a banda aktivitását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.