Hirdetés

Letartóztattak egy népszerű youtubert gyermekei bántalmazásáért



|

Kétmilliós követőtáborának osztogatta nevelési tanácsait a gyermekeit éheztető vlogger-anyuka.

Hirdetés

A YouTube egy igen sokrétű platform, ahol mindenki megtalálhatja a neki tetsző tartalmakat. Épp ez a sokféleség okoz gyakran anomáliákat a rendszerben. Van ami a feltöltött tartalmak közül furcsa, ízléstelen, félrevezető, morálisan megkérdőjelezhető vagy egyenesen törvénytelen.

Az egyik legtöbb vitát generáló műfaj a népszerű videós megosztón a családi vlogolásé. Vannak ugyan párok, akik egyfajta valóságshow-t gyártanak le az életükből, de ha kis- vagy fiatalkorú gyermekeiket is a videók szereplőivé teszik, azzal átlépnek egy határt, és tartalmaik, még ha jók is, mind erkölcsileg, mind jogilag kifogásolhatóvá, támadhatóvá válnak. Ismert tény, hogy egy kisgyermek szerepeltetésével sokkal könnyebb lájkokat szerezni. Ez jól megfigyelhető az úgynevezett mami-vloggerek népszerűségén is. 

Hirdetés

A Telex mai cikke szerint a Utah állambeli Ruby Franke története komoly felháborodást keltett a közelmúltban. Az egykori vlogger története még 2015-ben kezdődött, amikor YouTube-csatornát indított 8 passengers (8 utas) címmel. Magáról, a férjéről és hat gyermekükről töltött föl rendszeresen videókat a mormon vallású családanya. A témák legtöbbször a gyermeknevelés, fegyelmezés és a családi élet vonatkozásairól szóltak az egyház tanításainak tükrében.

Amire gyakran az ilyen youtuberek sajnos gyorsan ráéreznek, hogy aki ennyire személyes tartalmakat oszt meg, annak semmilyen perpatvar, családi esemény vagy intim pillanat nem lehet szent. Az elsődleges cél a nézettség növelése és fenntartása, hiszen ez biztosítja sokszor a család bevételeinek nagyobb részét.

Előfordult olyan is az évek során, hogy Ruby Franke felvette a kamasz fiával folytatott veszekedését, és a felvételen felolvasta gyermekének egy lánnyal folytatott üzenetválásait a telefonjáról. Máskor a tizenkét éves lányát ekézte, hogy le kellene borotválnia a hónalját, és volt hogy percekig kamerázta kisebbik fia gyomorrontás miatti hányását. Az ilyen húzásai miatt el is kezdték egyesek kritizálni, de ezeket még sok hasonló eset követte. Egy alkalommal családilag azon viccelődtek, hogy a legidősebb fiú akkor már hónapok óta egy babzsákon aludt büntetésből, aminek hatására rosszalló nézők egy csoportja petíciót indított a szülők ellen. Erre az esetre már a gyermekvédelem is felfigyelt, de nem lett végül következménye az ügynek. A sok támadás végül elérte a célját, Ruby Franke 2022-ben befejezte a vlogolást, és törölte a feltöltött tartalmakat.

Ezzel akár véget is érhetne a történet, csakhogy néhány napja Ruby Russel nevű fia, csuklóján megkötözésekből származó sebekkel, megjelent a szomszédoknál. A csontsoványra lefogyott fiú enni és inni kért. Az ablakon kimászva szökött meg, amíg anyja nem volt otthon. A kiérkező rendőrök őt és 10 éves lánytestvérét, Eve-et kórházba szállították alultápláltság és sérüléseik miatt.

A környékbeli lakók azért is fel voltak háborodva, mert többszöri bejelentéseik ellenére sem működött a gyermekvédelmi jelzőrendszer, és a hatóságok éveken át semmit sem tettek. 

Ruby Franke és férje Kevin Franke már egy ideje  külön éltek, de nemcsak Rubyt tartóztatták le, hanem üzlettársát, Jodi Hildebrandtot is, aki egykori terapeutaként gyermeknevelési tanácsadó szolgáltatást folytatott, és akit több megkérdezett, egyebek közt a család legidősebb, már kiröppent gyermeke is  szélsőségesen destruktívnak írt le. A két letartóztatott barátnő most két rendbeli gyermekbántalmazás vádjával kell, hogy szembenézzen, amiért akár 10 év börtönbüntetés is kiszabható.

Az eset egyik lényeges dilemmája a nyilvánvaló bűncselekményeken túl a gyermekek személyiségi jogainak kérdése, hiszen ezek őket is megilletik, de 18 éves koruk betöltése előtt a gyámjuk, gondviselőjük gyakorolja helyettük. Nehezen szabályozható területe a jognak, hogy mi a teendő, ha ezekkel a szülő ilyen vagy ehhez hasonló módon visszaél, bár vannak előremutató kezdeményezések. 

Egyébként, ha valaki gyermeknevelésről szeretne másokkal tapasztalatokat megosztani, arra számos olyan mód van, ami nem sérti a gyermeke személyiségi jogait. Például indíthat blogot gondolatainak közzétételére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.