Hirdetés

Lézerrel próbált visszaszerezni Kína egy zátonyt a Fülöp-szigetektől



|

Kína szerint pont a Fülöp-szigetek parti őrsége ment hozzájuk túl közel.

Hirdetés

Furcsa provokáció zajlott le a Dél-kínai-tengeren, csak éppen azt nem tudni, ki provokált kit. Kína egyik hadihajója ugyanis lézerrel vette célba a Fülöp-szigetek Parti Őrségének (PCG) hajóját, ezzel megvakította a műszereiket, és veszélyesen közel, 137 méter távolságra állt meg tőlük. A PCG szerint egyértelműen Kína volt a ludas, hiszen az Ayungin-zátony, ahol az eset történt, filippínó irányítás alatt áll - írja a 24.hu.

Kína azonban úgy van vele, hogy a zátony igenis hozzájuk tartozik, még kínai neve is van: Renai-zátony. Az ország külügyminisztériuma szerint éppen a PCG hajója közelítette meg őket engedély nélkül, az ő rendészeik pedig csak Kína szuverenitását védték, ezért kellett a lézer. 

Hirdetés

Az esetről a PCG osztott meg fotókat a Facebookon.

A zátony menti terület hivatalosan a Fülöp-szigeteké, ám több ázsiai állam is magának követeli, köztük Kína is. Utóbbi ország egyébként a Dél-kínai-tenger teljes területére igényt tart, ez számos konfliktust idéz elő az ázsiai nagyhatalom és a térség többi országa, azaz Vietnám, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan, Brunei és Thaiföld között.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.