Hirdetés

Lézerrel tisztítanák meg a Föld körüli pályát az űrszeméttől



|

Egy japán startup ötletével enyhítenének a lassan kritikussá váló problémán.

Hirdetés

Űrszemétnek vagy kozmikus hulladéknak nevezzük az összes olyan Föld körüli pályán keringő mesterséges eredetű tárgyat, melyet sem újrahasznosítani, sem pedig működésbe hozni nem lehet már. Ezek főként műholdak és űrállomások különböző nagyságú levált darabjai, illetve az elmúlt évtizedek űrbéli küldetései során végrehajtott munkálatok során keletkező szemét, melyet főként a rakétafokozatok, illetve az űrséták során elszabadult tárgyak alkotnak.

A probléma megoldásán már évtizedek óta dolgoznak a szakemberek, mert a vélekedések szerint a keringő darabkák egyre szaporodó sokasága még komoly problémákat okozhat nekünk. Mivel a közeljövőben szép számban terveznek újabb műholdakat is feljuttatni a kérdéses területre, már nem sokáig odázható el a probléma megoldása.

Egyre több találmány és innováció várakozik már kipróbálásra. Az Európai Űrügynökség (ESA) például egy négykarú robotműholddal oldaná meg a problémát, de van, aki még ennél is jobban szabadjára engedte a fantáziáját. Egy japán startup, az oszakai székhelyű EX-Fusion, egy földről irányított lézeres eszközzel távolítaná el a felgyülemlett űrhordalékot.

Hirdetés

A startup már 2023 őszén szándéknyilatkozatot írt alá egy ausztrál céggel, az EOS Space Systems-szel, amely űrszemét kezelését szolgáló innovációkon dolgozik. Az EX-Fusion ezután azt nyilatkozta, hogy nagy teljesítményű lézerrendszert fog telepíteni a Canberra melletti EOS Space Observatory-ban.

Kezdetben a kisebb, 10 cm-t meg nem haladó darabok elporlasztását tűzi ki célul. Ha ez sikerülne, második körben már a szemét eltávolításán kezdenének dolgozni úgy, hogy a törmelék haladási irányával ellentétesen indítanának lövéseket. Ezzel szándékuk szerint lassítanák a haladásukat. A feltételezésük alapján ez előbb-utóbb bejuttatja a szemetet a Föld légkörébe, ahol elégve megsemmisül.

Bár, mint minden újdonságtól, ettől is tartanak egyesek, pedig a feltételezésekkel ellentétben nem használható fegyverként az eszköz. Az EX-Fusion diódapumpás szilárdtest-lézert (DPSS) használ majd az eszköz működtetéséhez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.