Hirdetés

LG C3 55 OLED-tévé teszt - az arany középút



|

Kötelező és unalmas ráncfelvarrás, vagy valódi újdonságok jellemzik a legnépszerűbb OLED TV-család 2023-as modelljét? Tesztünkből megtudhatod.

Hirdetés

Harmadik generációjához érkezett az LG C3 OLED-tévé sorozata, amely árban és tudásban egyaránt a belépőszintet képviselő B3 széria és a játékosok igényeire is figyelő G3 termékvonal között helyezkedik el. Ebből adódóan nem túl meglepő, hogy az utóbbi években a C-sorozat volt a legnépszerűbb a felhasználók körében - a C3-as szériából az 55 colos példányt teszteltük, hogy kiderítsük, tovább tart-e a menetelés.

Kívül

OLED55C31LA - ez a régiónkban kapható modell pontos típusa. A kicsomagolás után az első gondolatunk az volt, hogy a dizájnerek valószínűleg gyorsan túl akartak lenni a feladaton, amikor a C3-as sorozat tervezésébe belekezdtek. Merthogy tesztünk alanya a tavalyi C21-es szakasztott mása. Persze amióta a keret nélküli kialakítás dívik, a kijelzőt nem igazán lehet variálni, de ha egy 55 colos C31LA-t és C21LA-t egymás mellé tennénk, akkor azt látnánk, hogy nemcsak a káva, hanem a talp és a hátsó fertály is milliméterre egyezik.

Hirdetés

Ugyanaz a talp, és ugyanolyan doboz, pontosan ugyanazon a helyen tartalmazza az elektronikát. Ha elmélyedünk a specifikációkban, akkor sem fedezhetünk fel igazán nagy eltéréseket; például a csatlakozók típusa és száma sem változott.

Kérdés persze, hogy mennyire éri meg energiát fektetni valami olyanba, ami jó eséllyel sosem lesz szem előtt: a hátsó rész például jellemzően a fal felé néz, és egyre többen döntenek úgy, hogy a tévét a falra szerelik, így az állvány sem lábatlankodik. A C3-as tévé egyébként a szénszálas burkolatnak is köszönhetően mindössze 14,1 kg-os, amivel az egyik legkönnyebb OLED-tévének számít a piacon.

Ha valami, akkor a csatlakozókínálat viszont érdekes lehet. Az LG itt ismét hozta a kötelezőt: négy darab HDMI-csatlakozót épített be, amelyek 2.1-es szabvány szerint működnek, így a 4K-felbontást és a 120 Hz-es képfrissítést egyszerre támogatják, van eARC, VRR, ALLM és QMS is. A tévé az otthoni hálózatra Ethernet és Wi-Fi segítségével is kapcsolódhat, ezenkívül Bluetooth is került bele. Külső adattárolók számára három USB áll rendelkezésre, "tévé fronton" pedig két antenna bemenet és CI-foglalat, valamint DVB-T2/C/S2 tunerek állnak bevetésre készen. Ha esetleg régebbi erősítőt használsz, akkor azt optikai kábel segítségével tudod összekötni a tévével. A csatlakozók - ha szemből nézzük a tévét - a bal oldalra kerültek, és oldalirányba is néznek, így a kábelek csatlakoztatása akkor sem okozhat gondot, ha a tévé a falra kerül.

Belül

Hozzánk a C3-as sorozatból egy 55 colos példány érkezett, de a tévé létezik 42, 48, 65, 77 és 83 colos változatban is. A bevezetőben már említettük, hogy a C3-as széria a G3-as és B3-as tévék között helyezkedik el, de hogy ez mit jelent pontosan a gyakorlatban, arról még nem szóltunk. A G3-as tévékkel összevetve a legfontosabb különbség az, hogy tesztünk alanya sajnos nem kapta meg ugyanazt az új fejlesztésű panelt, mint a G3-as széria, így maximális fényerő tekintetében bőven elmarad tőle. A B3-as tévékhez képest viszont előny, hogy a képfeldolgozó processzor már az új, A9-es lapka.

Az OLED55C31LA fényerőssége ezzel együtt is nőtt egyébként, de a néhány százalékos plusz inkább szoftveres trükk, a vezérlés finomhangolásának eredménye - 5 százalékos fehér lefedettséggel például a maximális fényerő nem változott, a növekedés csak normál körülmények között észlelhető. És akkor sem markáns. Általánosságban is azt mondhatjuk, hogy a C3-as sorozat az ehhez hasonló apróságok terén mutat előrelépést; például jobb részletességet ad a sötét és a nagyon világos helyeken, és szebbek az átmenetek. De ezek az apróságok mind olyanok, hogy nagyítóval kell őket keresni.

A teljes mezőnyben a tévé az elit kategória tagja, ha viszont csak az OLED-eket nézzük, akkor a C3-as sorozat már a második sorba szorul, egész egyszerűen azért, mert legnagyobb fényerőben igen messze van az LG G3-tól és a QD-OLED-es tévéktől. Normál körülmények között ez nem jelent hátrányt, de ha a HDR is terítékre kerül, akkor a lemaradás érezhető. SDR módban a tévé 440 nitre képes, ami HDR-ben akár 800 nitre is felszökhet - de az előbb említett konkurensek HDR-ben akár 1400 nit körüli értéket is tudnak. Tekintettel arra, hogy a pixeleket a tévé gyakorlatilag teljesen ki tudja kapcsolni, a fekete tökéletes, a kontraszt pedig nem mérhető - ehhez persze az is kell, hogy sötét legyen a szobában, máskülönben a panel valamennyi fényt mindenképp vissza fog tükrözni. A tévé rengeteg színprofilt kínál, de ahogyan az lenni szokott, ezek többsége használhatatlan, igazán pontosnak csak a Cinema/Mozi, Filmmaker és ISF opciók mondhatók. Ezek egyikét kiválasztva az átlagos deltaE 3 alatti, ami gyakorlatilag tökéletesnek mondható.

A C3 játékra kiváló, a HDMI 2.1 csatlakozó nemcsak a 4K-s, 120 Hz-es anyagokat kezeli, hanem automatikusan alacsony késleltetés módba kapcsol, ha játékkonzolra vagy számítógéphez csatlakoztatod; az input lag így mindössze 14 ms-ra csökken. Érdemes a Gaming/Játék módot kiválasztani azzal, hogy a színhőmérsékletet korrigálni kell, mert ez a profil túlságosan hideg színeket mutat alapból. Támogatott továbbá a VRR is, azaz a képfrissítési frekvencia dinamikusan tud alkalmazkodni az aktuális igényekhez.

Habár vannak a menüben a mozgásmegjelenítést segítő opciók, OLED-tévénél ezeknek túl sok jelentősége még úgy sincs, hogy a pixeleket az elektronika "kitartja".

Hang, vezérlés és okostévé funkciók

Az audio teljesítmény 40 watt, de ez sajnos nem két 20 wattos hangszórót, hanem négy 10 wattos hangszórót jelent, ebből adódóan a hangminőség focimeccshez oké, de komolyabb adáshoz és főleg filmnézéshez messze nem az - legalább egy hangprojektorra érdemes beruházni.

Az LG távirányító szintén régi ismerős; kissé bumfordi, messze nem olyan elegáns, mint a Samsung modern kütyüi, viszont tökéletesen teszi a dolgát, és nemcsak a klasszikus funkciók, hanem az okostévé funkciók eléréséhez is kényelmes elérést biztosít.

Okostévé fronton egyébként nagy meglepetés nincs, az LG továbbra is a saját gondozásban lévő webOS-t használja, amely véleményünk szerint továbbra is a leggyorsabb és legkényelmesebb alternatíva, bár dizájnja az elmúlt években nem biztos, hogy előnyére változott; a teljes képernyős megoldás az ajánló rendszerrel nekünk például annyira nem jön be. És azzal együtt, hogy minden fontos streaming app elérhető rá (Netflix, Disney+, HBO Max), rugalmasságban az Android TV jobb.

Az LG OLED55C31LA hozza a szériától elvárt szintet, a tévé tudása és ár/érték aránya alapján méltán számíthat a sikerre. A tévé gyönyörű (de változatlan) dizájnja bármilyen nappaliban megállja a helyét, a csatlakozók száma és típusa pedig garantálja, hogy a tévé minden már meglévő kütyüvel összeköthető. Viszont tény, hogy az előző generációhoz képest az előrelépés kicsi, így az a furcsa helyzet alakult ki, hogy amíg a C2-es széria is megtalálható a boltok polcain, addig az jobb vételnek számít.

LG OLED C3

Ár: 565 ezer forint Ft
  • Kijelző típusa: OLED
  • Képátló, felbontás: 55 col, 3840×2160 pixel
  • Képfrissítési frekvencia: 100 Hz natív
  • HDR: Dolby Vision, HDR10, HDR10+
  • VRR: igen
  • ALLM: igen
  • Okostévé rendszer: webOS23
  • HDMI bemenetek: 4× HDMI 2.1, 3× USB
  • Méret: 1222×703×45,1 mm (talppal 1222×757×230 mm)
  • Tömeg: 14,1 kg
PRO
  • jó képminőség
  • alacsony input lag
  • könnyen kezelhető okostévé rendszer
  • HDMI 2.1
  • játék funkciók
Kontra
  • fényerőben jóval gyengébb, mint a G széria
  • a dizájn egyáltalán nem változott tavalyhoz képest
  • a webOS ajánlások kissé tolakodók
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8503
    [topic] => 1
    [group] => 31
    [gameinfo_name] => LG OLED C3
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 16
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-09-24 21:34:55
    [gameinfo_webpage] => https://www.lg.com/hu/televiziok/lg-oled55c31la
    [gameinfo_tags] => LG, OLED, C3
    [gameinfo_url] => lg-oled-c3
    [gameinfo_pro] => jó képminőség
alacsony input lag
könnyen kezelhető okostévé rendszer
HDMI 2.1
játék funkciók
    [gameinfo_kontra] => fényerőben jóval gyengébb, mint a G széria
a dizájn egyáltalán nem változott tavalyhoz képest
a webOS ajánlások kissé tolakodók
    [gameinfo_data] => Kijelző típusa: OLED
Képátló, felbontás: 55 col, 3840×2160 pixel
Képfrissítési frekvencia: 100 Hz natív
HDR: Dolby Vision, HDR10, HDR10+
VRR: igen
ALLM: igen
Okostévé rendszer: webOS23
HDMI bemenetek: 4× HDMI 2.1, 3× USB
Méret: 1222×703×45,1 mm (talppal 1222×757×230 mm)
Tömeg: 14,1 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 1
        )

    [gameinfo_price] => 565 ezer forint
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 16
            [manufacturer_name] => LG
            [manufacturer_url] => lg
            [manufacturer_link] => http://www.lg.com/hu/
            [link] => /gyarto/lg
        )

    [link] => /termekinfo/lg-oled-c3-8503.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => jó képminőség
            [1] => alacsony input lag
            [2] => könnyen kezelhető okostévé rendszer
            [3] => HDMI 2.1
            [4] => játék funkciók
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => fényerőben jóval gyengébb, mint a G széria
            [1] => a dizájn egyáltalán nem változott tavalyhoz képest
            [2] => a webOS ajánlások kissé tolakodók
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    8

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.