Hirdetés

Magyar műhold utazott egy SpaceX-űrhajó fedélzetén



|

A hazai fejlesztésű szatelit elnevezése egy fontos dátum előtt tiszteleg.

Hirdetés

Magyar idő szerint hétfő éjjel indult el a világűrbe a BME úgynevezett PocketQube-kategóriás műholdja, az MRC-100. Az ION SCV-011 kódjelű űrhajót a Kaliforniai Vandenberg űrközpontból lőtték fel.

A műholdat - amely a Műegyetemi Rádió Club századik évfordulója előtt tisztelegve kapta az MRC-100 nevet - legkorábban egy hét múlva állíthatják Föld körüli pályára, de további két hétre lesz szüksége, hogy feltöltse az akkumulátorait és munkába álljon.

Hirdetés

Az Elon Musk cégbirodalmához tartozó SpaceX egy Falcon 9 típusú rakétán juttatta fel a műholdat az űrbe. Az MRC-100 jeleit rádióamatőrök is foghatják majd, akik továbbítják a jeleket a hazai fejlesztőcsapatnak.

A BME kutatói ezzel a világon az eddigi legtöbb sikeres PocketQube-műholdas küldetéssel büszkélkedhetnek. Az egyetemen egyébként több évtizede folyik űrkutatási tevékenység. A sikeres kilövésről készült videót a SpaceX weboldalán lehet megtekinteni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.