Hirdetés

Magyar találmányról kapta a nevét a Xiaomi hordozható miniszámítógépe



|

Akár borsnak is nevezhették volna, mert kicsi, de erős.

Hirdetés

Ha hordozható számítógépről van szó, a legtöbben egyből laptopokra vagy notebookokra gondolnak - noha persze egy okostelefon vagy egy tablet is passzolna a kategóriába - most azonban a Xiaomi olyasmit mutatott be, ami újraértelmezi ezt a fogalmat.

Ráadásul a kínai gyártó miniszámítógépének hazai kötődése is van, ugyanis Rubik's Cube II, azaz Rubik-kocka II néven dobták piacra.

Az apróság nem sokkal nagyobb, mint egy laptop töltőjének a feje, 145 grammos tömegével pedig még az okostelefonoknál is könnyebb. A CR16R típusú eszköz már a második generációt képviseli a Xiaomi miniszámítógépeiből, amely a hordozhatóság mellett a teljesítményre helyezi a hangsúlyt.

Hirdetés

A 62x62x44 milliméteres apróság lelke egy Intel J4125 processzor, amely 2,7 GHz-es maximális órajelre képes. A beépített DDR4 memória és az M.2 SSD meghajtó lehetővé teszi az akár 500 MB/s írási sebességet, a gép pedig 10 másodperc alatt képes bebootolni.

Bár apró, de sokoldalú: két USB 3.0, egy HDMI és egy 3,5 milliméteres jack-csatlakozó található benne, illetve kapott egy TF kártyaportot is, de ha szükséges, bővítődokkolóhoz is kapcsolható. A hálózati csatlakozással sincs probléma: a Xiaomi gépén találunk egy Gigabit Ethernet portot, emellett a 2,4G/5G kétsávos wifi-támogatás, illetve a Bluetooth modul is a vezeték nélküli kommunikációt segíti. A töltést USB-C kábelen keresztül lehet megoldani.

A cég a kínai piacra egy külön konfigurációt is kifejlesztett, ebben 6 GB RAM és 128 GB tárhely található, a nemzetközi felhasználók viszont a 8 GB RAM és 256 GB tárhellyel szerelt verzióhoz juthatnak hozzá, 1199 jüenért, azaz nagyjából 60 ezer forintért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.