Hirdetés

Magyar vezénylettel készült el a mesterséges retina



|

Roska Botond kutatócsoportja olyan mesterséges retinát hozott lére, amely hasonlóan működik, mint egy egészséges felnőtt látószerve.

Hirdetés

A vakság gyógyításán dolgozik Roska Botond és csapata, a vezetésével pedig sikerült laborkörülmények között létrehozni egy olyan mesterséges retinát, amely hasonlóan működik, mint egy egészséges felnőtt látószerve. A jövőben ennek hála személyre szabott látásterápiákat is kidolgozhatnak. Az áttörés azért is nagy dolog, mert a retina működése a mai napig nem teljesen tisztázott a szakemberek előtt, illetve olyan érzékeny szövetről van szó, amely eltávolítás esetén néhány percen belül visszafordíthatatlan károsodást szenved. 

Hirdetés

Az Institute of Molecular and Clinical Ophthalmology Basel kutatói perifériás szövetből olyan mesterséges, fényérzékeny retina organoidot hoztak létre, amelynek tulajdonságai nagyon hasonlóan az egészséges emberi retinára jellemzőkhöz. 

A Semmelweis oldalán kiadott közleményben részletesen is ismertették a kutatócsoport által elért eredményeket és nagy szakmai áttöréseket. A mostani felfedezéseket több éves kutatómunka előzte meg, és a szakemberek szerint a mostani eredmények alapján a jövőben személyre szabott terápiákat is ki tudnak majd dolgozni a betegek számára. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.