Hirdetés

Magyarországon egyedülálló, robotasszisztált műtéteket végeztek Debrecenben



|

Csúcstechnológiás fejlesztéssel erősített Debreceni Egyetem Klinikai Központja.

Hirdetés

A világ első robotasszisztált műtéti beavatkozása a kánon szerint 1985-ben történt Vancouverben, melynek során az Arthrobot nevű szerkezet hang-alapú utasításokat követve igazgatta a páciens lábát.

Az orvostudományi célú robotok azóta óriási fejlődésen estek át, időközben pedig Magyarországra is megérkezett a jövő, amikor idén januárban sikeresen hajtottak végre prosztataeltávolító műtétet a Da Vinci nevű robot segítségével. A technológia azóta a századik beavatkozásán is túl van, és most a Debreceni Egyetem  (DE) is csatlakozott az élvonalhoz.

Hirdetés

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikáján ugyanis az elmúlt napokban összesen 6, sikeres robotasszisztált vesekő-eltávolítást hajtottak végre a francia fejlesztésű ILY robot által vezérelt ureterorenoszkópiával. Az ilyen, ún. flexibilis ureterorenoszkópiai operációk során a húgycsövön és a hólyagon keresztül egy vékony endoszkóppal közelítik meg a vesemedencében és a vesekelyhekben található köveket.

A kisebb köveket eltávolítják, a nagyobbakat pedig lézer segítségével addig porítják, míg nem lesznek alkalmasak a vizelettel való kiürülésre. A robot alkalmazása nagyban megkönnyíti a folyamatot:

"A nem robotasszisztált műtéteknél az operatőr tartja és irányítja a berendezést, a robot ezt a feladatot teljesen kiváltja. Az operációt végző orvosnak nem kell fognia az endoszkópos eszközt, csak a robot mozgását vezérelni, így a szakember a hosszabb műtéteknél nem fárad el, jobban tud koncentrálni. A francia cég által rendelkezésünkre bocsátott készülék, amely a jelenleg alkalmazott flexibilis ureterorenoscopok mindegyikével kompatibilis, precíz és biztonságos beavatkozást tesz lehetővé, a műtét a bonyolultabb eseteknél is biztonságosan végrehajtható."

- ismertette a DE közleményében az operációkat végző Drabik Gyula, aki azt is elmondta, hogy nekik is meg kellett küzdeniük egy komplexebb kihívással, amikor az egyik műtét során a nehezen elérhető patkóveséből távolítottak el egy követ. A robotasszisztált beavatkozások mindegyike sikeres volt, a betegek már másnap, szövődményektől mentesen távozhattak az intézményből.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.