Hirdetés

Már 102 éve megjósolták a videóhívásokat



|

A Telephot nevű találmány persze csak a szerző fantáziájában létezett, de jóval azelőtt, hogy egyáltalán a tévét feltalálták volna, hát még a többi szükséges technológiát.

Hirdetés

Néha kifejezetten érdekes és szórakoztató visszanézni és elcsodálkozni azon, hogyan képzelték el a jövőt a sok évtizeddel, vagy akár évszázaddal korábban élt tudósok és írók. Az egykori cikkekből, fantáziákból és regényekből sok minden nem valósult meg, mások helyett mai szemmel sokkal értelmesebb verziók készültek, de volt néhány olyan ötlet is, amely a maga kezdetleges módján nagyon is emlékeztetett arra, amit manapság valóban használunk.

Hirdetés

1918 májusában egy Hugo Gernsback nevű kiadó és sci-fi író magazinja, a különféle kísérleti és elképzelt eszközökkel foglalkozó Electrical Experimenter közölt egy olyan cikket, amelyben egy Telephot nevű berendezésről esik szó. Ez a megoldás úgy néz ki, mint a legkorábbi telefonok, tehát egy asztali alsó része van, amelyről a fülhallgatót külön kell leemelni. Viszont ezen a talprészen nem csak a hangérzékelő membrán található, hanem egy mechanikus képtovábbító eszköz is, valamint annak párja, egy olyan képernyő, amelyen a beszélgetőpartner látható.

A magazin borítóján látható festményen kívül egy "műszaki rajz" is illusztrálja a cikket, amelyben külön részletezik, hogy a görög tele (messze) és photos (fény) szavakból összerakott Telephot milyen módszerrel üzemel - ezt akkoriban úgy képzelték el, hogy a már létező analóg telefonvonalakra lehet majd rácsatlakoztatni.

Az elképzelés akkoriban azért számított nagyon előremutatónak, mert 1918-ban még a rádiózás is gyerekcipőben járt, inkább amolyan végpontok közötti "telefonhírmondóként" működött, az első nyilvános rádióadók 1920-ban indultak Amerikában. A képtovábbítás még messzebb volt, hiszen az első (még mechanikus) televízió prototípusát 1926-ban mutatták be, az elektronikus változattzal pedig 1934-ben kezdtek kísérletezni, a háztartásokban pedig csak 1954-től kezdett igazán elterjedni. És még ez is messze volt a kétirányú videókommunikációtól.

Ma viszont már egyértelműnek vesszük, hogy nem csak telefonon hívhatjuk a másikat, hanem egy csomó egyéb kommunikációs módszer mellett videós formában is áthidalhatjuk a távolságot - ez nagyon sokat segített a karantén és a kijárási korlátozások idei első hullámában. Szóval néha vannak csodák, és egyes sci-fi álmok valóban létrejönnek, még ha egy évszázadot kell is várni rájuk. Most pedig remélem, valaki már komolyan dolgozik az első Star Wars film hologramos kommunikációján. Segítsen, Obi-Wan, ön az utolsó reményünk...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.