Hirdetés

Már a Mars felszínén pózol a NASA helikoptere, az Ingenuity



|

A NASA az emberiség első idegen bolygón való repülésére készül.

Hirdetés

Sikeresen letette a Mars felszínére a NASA azt a helikoptert, melyet a Perseverance hasára erősítve juttattak a bolygóra. Az Ingenuity szombaton csatlakozott le az utazópartneréről, utána pedig pózolt is egy kép erejéig a Föld lakóinak.

A lecsatlakozás 10 marsi napba telt, mely kicsit több mint 24 és fél óra. A folyamat azért tartott ilyen sokáig, hogy az a lehetőségekhez képest a lehető legbiztonságosabb és egyszerűbb legyen.

Hirdetés

Az Ingenuity körülbelül 4 kilós, a propellerjei pedig 120 centiméter körüliek. A drón feladata, hogy az emberiség első repülését hajtsa végre idegen bolygón, meg persze hogy segítse a Perseverance munkáját.

A NASA mérnöke, Josh Ravich elmondta, az első repülésre április 11. előtt nem kerül majd sor, azonban ha akkor sikerrel járnak, további 4 alkalomra lehet számítani.

Addig azonban el is kell jutni, a Mars pedig nem a legbarátságosabb környezet. A bolygón egy melegebb nap is fagyosnak számítana a Földön, a hőmérséklet pedig simán leeshet -90 Celsius fok környékére is. Az Ingenuity a szélsőséges időjárás ellen egy napelemmel működő akkumulátorral védekezik, ezzel tartja melegen magát.

Ugyan az eszköz egyetlen célja, hogy bebizonyítsák, képesek repülni a Mars légkörében, mely mindössze 1 százaléka a Föld légkörsűrűségének, azért felszereltek egy kamerát, melynek fényképei a Perseverance-en keresztül hozzánk is eljuthatnak majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.