Hirdetés

Már a programozók munkáját fenyegeti a Google mesterséges intelligenciája



|

Újabb területet hódított meg a DeepMind.

Hirdetés

A Google még 2014-ben vásárolta fel a brit DeepMindot, amely a világ egyik legfejlettebb, gépi tanuláson alapuló mesterséges intelligenciája mögött áll. Az algoritmus rendszeresen szállítja a szenzációs eredményeket, legutóbb például egy 50 éves matematikai rekord megdöntését, de korábban a focizást és a StarCraft II-t is elsajátította.

Most pedig a munkaerőhiánnyal küzdő tech-ipar képviselői dörzsölhetik tenyerüket, a DeepMindnak ugyanis a programozási feladatok megoldására is sikerült gépi utat találniuk.

A DeepMind a Science tudományos magazinban osztotta meg az ezzel kapcsolatos eredményeket. A cég tudósai egy olyan mesterséges intelligenciát hoztak létre, amely egyedi kódolási problémákra képes megoldási javaslatokat nyújtani. A felajánlott lehetőségek minősége ugyan nem haladja meg a legjobb, emberi munkával előállított kódokét, viszont nem is átlag alatti. A DeepMind mérnökei ehhez a GitHub 700 GB-nyi kódjával trenírozták az algoritmust, beleértve az azokhoz fűzött kommenteket is, amelyek elmagyarázzák az anyagot.

Hirdetés

Az eredmény pedig, hogy egy adott programozási feladat esetében az AlphaCode nevű MI a saját nyelvére fordítja a feldobott kihívást, majd megoldásként kész kódokat generál. Az algoritmus a kihívások egyharmadában szolgál helyes megoldással. A technológiát természetesen összemérték az emberek tudásával is, az MI pedig a legjobb 54%-ban végzett, vagyis sikeresebbnek bizonyult a hús-vér programozók felénél.

Ez pedig még csak a kezdet, az algoritmus tökéletesítésével ugyanis nagyban javítható az AlphaCode teljesítménye. Attól persze még messze vagyunk, hogy a megoldás élesben is helyettesítsen egy programozót, de hosszabb távon még ezt is elképzelhetővé teszi az MI-modellek rohamos fejlődése.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.