Hirdetés

Már az IMF is aggódik, hogy egyenlőtlenséget és megszűnő állásokat hoz a mesterséges intelligencia



|

A Nemzetközi Valutaalap szerint az országoknak lépniük kell, ha meg akarják védeni a munkavállalókat az AI káros hatásaitól.

Hirdetés

Január 15. és 19. zajlik a davosi Világgazdasági Fórum, a rangos nemzetközi rendezvény mögött álló nonprofit szervezet pedig a konferencia előkészítéseként már a múlt héten megosztott egy jelentést, amely a mesterséges intelligenciával segített dezinformációs műveleteket jelölte meg az előttünk álló időszak legnagyobb fenyegetéseként.

Ehhez kapcsolódóan a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megkongatta a vészharangot az AI körül, ám az álhírterjesztés és befolyásolás helyett a munkahelyeken bekövetkező változásokra koncentrálva.

Az IMF ugyanis arra számít, hogy a mesterséges intelligenciás technológiák megjelenése a világszerte betöltött állások közel 40%-át fogja valamilyen módon érinteni. A hatás eloszlása nem lesz egyenletes: a fejlett ipari országokban 60%-os az arány, míg a közepesen fejlett államokban 40%-kal, az elmaradottabb régiókban pedig 26%-kal számol a szervezet.

Hirdetés

Ami a konkrét következményeket illeti, a Nemzetközi Valutaalap szerint "durván" az érintett állások felét pozitívan befolyásolhatja az új technológia integrációja a produktivitás növelésével, a másik fele esetében viszont bizonyos kulcsfeladatok automatizálásán keresztül csökkenthet a munkaerőigény és a bérek is. Az IMF így nem zárja ki, hogy a "legextrémebb esetekben" teljesen megszűnjenek bizonyos állások.

A Valutaalap emellett arra is figyelmeztet, hogy a fejlődő és a közepesen fejlett országok közül sok nem rendelkezik az AI előnyeinek kihasználásához szükséges infrastruktúrával és képzett munkaerővel, így a mesterséges intelligencia végső soron fokozhatja a nemzetek közötti egyenlőtlenségeket. A kockázatot a fejlett piacok sem ússzák meg, itt ugyanis a mesterséges intelligenciában jártas munkaerőnél a termelékenység és vele a fizetések emelkedése várható, míg mások lemaradhatnak, amit különösen az új technológiákra kevésbé fogékony idősebb munkavállalók érezhetnek meg.

Mindezek kapcsán Krisztalina Georgieva, az IMF vezetője hangsúlyozza, hogy az országoknak átfogó szociális hálót és átképzési programokat kell biztosítaniuk a negatív társadalmi hatások kivédésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.