Hirdetés

Már azt is tudjuk, milyen lenne a Marson termett paradicsomból készült ketchup



|

Nagyon úgy tűnik, hogy a vörös bolygón sem kell majd nélkülözni a rendkívül egészséges zöldséget.

Hirdetés

A Mars felé kacsintgató tudósok egyik legfontosabb megoldandó problémája az első telepesek élelmezése, ami a nagy távolság miatt komoly nehézségekbe ütközik. Ezért folynak kísérletek a vörös bolygón elérhető növénytermesztési lehetőségekkel, így például a burgonyáéval, melyet a Mentőexpedíció című film (és az alapjául szolgáló könyv) tett széles körben is ismertté.

A floridai Aldrin Space Institute-tal társuló Heinz viszont inkább a paradicsomra koncentrált, a mesterséges marsi körülmények között lefolytatott projekt pedig sikerrel zárult, így megszülethetett a Heinz Ketchup "Marz Edition".

A marsi ketchup sajnos nem kerül kereskedelmi forgalomba, de az elkészítésének története mindenképpen érdekes olvasmány. A termék alapjául szolgáló paradicsomot egy 14 fős asztrobiológus csapat termesztette 9 hónap alatt, amihez nagyjából 3,5 tonna földet vettek "kölcsön" a Mojave-sivatagból.

Hirdetés

A négy amerikai államot is érintő terület magnéziumban, nátriumban, klórban és káliumban gazdag talaja ugyanis a vizsgálatok alapján hasonló tulajdonságokkal bír, mint a Marsot részben borító törmelékes kőzetréteg, a regolit.

A paradicsom leginkább a savasabb, 6,2 és 6,8 közötti pH-értékű talajon érzi jól magát.  A marsi talaj pH-értéke ugyan 8,3-as, az előállított paradicsomnak azonban még így is sikerült átmennie a Heinz minőségi tesztjén. A kísérlet során természetesen a Marson elérhetőhöz hasonló időjárási körülményeket szimuláltak, így a hőmérsékletet és a nedvességet is ehhez igazították.

A közelmúltból nem ez az egyetlen szenzációs hír az űrbéli agrikultúra kapcsán, a Nemzetközi Űrállomás legénysége ugyanis október végén szüretelte le az első, saját termesztésű chilli paprikáit, ami ízletes adaléknak bizonyult az egyik asztronauta által készített tacóhoz is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.