Hirdetés

Már biztosan nem éri el a Holdat a Peregrine



|

A Föld légkörében égetik el néhány nap múlva az űrszondát, mely az Apollo-program óta az első amerikai eszköz lett volna a közeli égitesten.

Hirdetés

A fél évszázada kivívott elsőségével hosszú időre szerzett magának dicsőséget Amerika. Az Apollo programban összesen hat eszköz végzett leszállást a Holdon, ami után jogosan gondolták úgy a NASA-nál, hogy kicsit hátradőlhetnek, nem kell semmit bizonyítaniuk, demonstrálniuk.

Most, hogy a viszonylagos béke korszaka után megint azt érzik a nagyhatalmak, hogy erőt és kompetenciát kell mutatniuk, egyre többen vették ismét célba a legkézenfekvőbb célt a világűrben. India sikeres és Oroszország sikertelen kísérlete után, mostanra biztossá vált, hogy az amerikaiaknak sem jött össze a bravúr első nekifutásra.

A magántőke beonásával útnak indult Peregrine néhány órával a kilövés után egy hajtóművet ért meghibásodás miatt nagy mennyiségű üzemanyagot veszített. Már akkor is szinte biztosra mondták azt, amit később megerősítettek egy közleményben: a Peregrine nem fog leszállni a Holdon.

Az eszköz a korábbi tervek szerint a Peregrine nevű leszállóegységet juttatta volna el a felszínre rakományával együtt. A fejlesztő Astrobotic egy sor műszert, kulturális emlékeket és emberi hamvakat vitt volna magával a NASA megbízásából a Sinus Viscositatis nevű, sík területre.

Hirdetés

Sikeres küldetés esetén a NASA eszközein kívül egy magyar vonatkozású tárgy is feljutott volna a Holdra, ráadásul az első ilyen lett volna a sorban. A Puli Space Technologies 20x20 centiméteres Téridő Plakettjére egy sor nagy gondokodónk, köztük Bartók  Béla, Karikó Katalin és Freund Tamás gondolatait vésték fel a Memory of Mankind program részeként.

A fiaskót követő napokban az Astrobotic mindent megpróbált, hogy a lehető legtöbbet kihozza úgy is a Peregrine útjából, hogy az eredeti küldetése meghiúsult. Végül sikerült az akkumulátorokat feltölteni és a fedélzeten üzembe helyezni azokat az eszközöket, melyeket eredetileg a Hold felszínén szerettek volna tudományos kutatásra használni.

Ez egy ideig ment is, de egyre több nehézségbe ütközött a földi irányítás. Nehezen tudták egyenesben tartani az eszközt, és frissíteni kellett az irányítást végző algoritmusokat is. Végül minél távolabbra értek a Földtől, egyre jobban lassult a szivárgás és stabilizálódott az eszköz. Néhány napja még azt kommunikálták, hogy akár hetekig is képesek működésben tartani, de végül mégis úgy döntöttek, hogy január 18-án véget vetnek a Peregrine útjának.

Az ameriakiak Holdra való idei visszatérésének reménysége csütörtökön fog elégni a Föld légkörébe való visszatérése után.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.