Hirdetés

Már egy orvosi szakvizsgán is simán átmegy a ChatGPT



|

Valószínűleg még mindig nem teljesen értjük, hol húzódnak a technológia határai.

Hirdetés

2022 minden eddiginél izgalmasabb év volt a mesterséges intelligenciák fejlesztőinek és a technológiára nyitott közösségnek egyaránt, hiszen számtalan algoritmus lett nyilvánosan, és nem mellesleg ingyenesen elérhető. Ezek közül a legkülönlegesebb talán az OpenAI által fejlesztett ChatGPT, ami ugyan néha elkövet banális tévedéseket is, máskor egészen elképesztően összetett feladatokkal is megbirkózik.

A mindenki számára szabadon használható MI már most is jó néhány munkakörben segíti az emberek életét, hiszen nemcsak válaszol, szívesen meg is fogalmaz különböző szöveget.

Hirdetés

A Kaliforniában működő Ansible Health nevű egészségügyi szolgáltató cég az indulás óta alkalmazza az MI-t szakszövegek leegyszerűsítésére, vagy épp fizetési felszólítások megírására. December végén egy tanulmányban (aminek részben maga a ChatGPT a szerzője), az Ansible így nyilatkozik:

"Orvosaink beszámolói alapján 33%-kal mérséklődött a dokumentáció és a közvetett betegellátási feladatok elvégzéséhez szükséges idő."

Ezután adta magát a dolog, hogy le kellene tesztelni, mennyire is pontos a klinikai érvelése a ChatGPT-nek, az eredmény pedig mindenkit megdöbbentett. Az amerikai orvosi szakvizsga (USMLE) egy háromlépcsős teszt, melynek utolsó része a posztgraduális képzés első évén túljutottakat célozza.

Alapvetően erre a vizsgára hónapokig tart a felkészülés, a megmérettetés minden szakasza pedig egy-egy teljes napot felölelő napos folyamat, a ChatGPT azonban néhány perc alatt abszolválta a tesztet úgy, hogy a feladatok nem is képezték a bot betanításához alkalmazott adatbázis részét. Az MI-nek nemcsak feleletválasztós kérdéseket tettek fel, esszét is kellett fogalmaznia - írja a Qubit.

Az eredmények értékelése után kiderült, a ChatGPT mindhárom vizsgán 50-60%-os eredményt ért el, pontosabban azonban nem lehet számszerűsíteni a teljesítményét, mivel az MI nem adhat orvosi tanácsokat, ami egyes kérdéseknél befolyásolhatta a válaszát. A teszt mindenesetre 60%-kal már sikeresnek tekinthető, így megállapítható, hogy a chatbot is kényelmesen odaért a teljesítési határértékhez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.