Hirdetés

Már építik a másodpercenként 228 billió műveletet végző szuperszámítógépet



|

Széles körben alkalmaznák az emberi agy működését modellező neuromorfikus eszközt.

Hirdetés

Az emberi agy közel 86 milliárd idegsejt hathatós támogatásával működik. Ezek mindegyike szinaptikus kapcsolatban áll más idegsejtekkel, és ezen kapcsolódási pontok segítségével közvetít ingerületeket és információkat. A szinapszisok száma nehezen állapítható meg, de a kutatók legalább 100 billióra becsülik, és egy neuron akár több mint tízezer szinaptikus kapcsolatot is létesíthet.

Az emberi agy működése során úgy tudja megspórolni magának a munkát, hogy a szinaptikus rendszeren keresztül párhuzamosan futtat egy sor adatátvitelt és egyéb feladatokat, úgy, hogy ehhez lényegesen kevesebb energiát használ.

Hirdetés

Ezt a fajta működést alkalmazná egy úgynevezett neuromorfikus szuperszámítógép megépítéséhez a Nyugat Sydney-i Egyetem Nemzetközi Neuromorfikus Rendszerek Központjának (ICNS) kutatócsoportja. A DeepSouth névre keresztelt gép különlegessége abban áll, hogy nagy mennyiségű adatot dolgoz fel bámulatos ütemben, és ehhez meglepően kevés energiát vet be az elvégzett feladatok számosságához képest. A szuperszámítógép méretben is veri hasonló feladatokat végző társait: sokkal kisebb, mint bármely korábbi modell.

Az eszköztől azt várják a projekten dolgozó szakemberek, hogy konstruktív segítséget nyújtson a robotika, az űrkutatás, az orvostudomány és az AI-jal kapcsolatos kutatások során. A kutatást a tudományos világ mérvadó szereplői fokozott érdeklődéssel figyelik többek között azért, mert az a hagyományos, Neumann-architektúrán alapuló rendszerekkel szemben a számítógép egyes elemeit az emberi agy működésének rendszerei alapján építi fel.

A kész gép - a projekten dolgozók ígérete szerint - könnyen átkonfigurálható és átméretezhető lesz, hordozható változatot is fognak készíteni belőle. A DeepSouth, aminek a nevét az IBM TrueNorth-a és a Kaszparovot a kilencvenes években sakkban legyőző Deep Blue számítógép ihlette, jövő áprilisban kezdi meg munkáját Ausztráliában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.