Hirdetés

Már Magyarországon sétálgat a Boston Dynamics robotkutyája



|

Elsőként az Alza hozta el hazánkba Spotot, természetesen mi is megismerkedünk vele közelebbről.

Hirdetés

A 2020 decembere óta a Hyundai Motor Group égisze alá tartozó Boston Dynamics a robotika egyik legismertebb úttörője a világon, két és négylábú szerkezetei közül a legismertebb egyértelműen Spot, a robotkutya. Az elmúlt hónapok során alapos bemutatót kaptunk a képességeiből, többek között láthattuk birkaterelés közben, vagy amint segítséget nyújtott koronavírus betegek vizsgálatában, de az is kiderült, hogy nem ijed meg, ha táncolnia kell, és akár a rendőrség is számíthat a szolgálataira. Nem titok továbbá, hogy Európában is meg lehet majd vásárolni, de nem adják olcsón.

Hirdetés

Nos Spotnak egy, az Alza.hu birtokában lévő példánya már itt van hazánkban, az Alíz nevet kapta. Takács Csaba, az Alza.hu igazgatója úgy véli, a Boston Dynamics fejlesztéséhez hasonló innovatív megoldások és termékek fokozatosan a mindennapjaink részévé válnak.

"Az Alzánál mindannyian rajongunk az innovatív megoldásokért és folyamatosan keressük a lehetőségét, hogy minél több innovatív megoldást és terméket illeszthessünk kínálatunkba. Hitünk szerint a robotika a közeljövőben jelentősen átalakítja a világot, és széles körben alkalmazott megoldásokat ad a kezünkbe. Ahogy a robotporszívó mára rengeteg háztartás szerves részévé vált, és hamarosan a robotfűnyíró is megjelenik a kertekben, ugyanúgy fog elterjedni számtalan új technológia a háztartások szintjén, hogy szinte észre sem vesszük."

Alíz lényegesen kisebb a harctéri támogató feladatokat is ellátó BigDog konstrukciónál, mindössze egy méter hosszú, tömege pedig kicsivel meghaladja a 30 kg-ot. Nem különösebben fürge, legfeljebb 6 km/h-ás sebességgel képes haladni, ám különböző felületekkel is boldogul. Saját tömegén felül maximum 14 kg terhet képes cipelni, akkumulátora - mely cserélhető - másfél órás üzemidőt biztosít számára. Extrém körülmények között, azaz esőben (vízálló), radioaktív sugárzással vagy mérgező gázzal szennyezett légkörben is el tudja látni feladatát, miközben beépített szenzoraival 360 fokban érzékeli környezetét.

Az Alza színeiben pompázó jószágot különféle teszteknek vetik majd alá, és a nagyközönség is találkozhat majd vele a cég bemutatótermében. Idővel pedig majd az Alza tervei szerint bekerül a kínálatba, és további, robotikán alapuló termékek is követik. Egyelőre még nem ismert a várható fogyasztói ára, de tízmilliós nagyságrenddel érdemes számolni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.