Hirdetés

Már MS-DOS-os videóként is nézhető a Disney klasszikus meséje



|

Mickey Egér a Microsoft ős-operációs rendszerébe is bekormányozta a Willie gőzhajót.

Hirdetés

Az idei év egyik nagy figyelmet kiváltó eseménye volt, hogy korából kifolyólag január 1-jével szabadon felhasználható közkinccsé vált a Steamboat Wille című rajzfilm, amely 1928-ban jelent meg, és Mickey egér egy korai változata a főszereplője. Az így felszabaduló világhírű karakter gyorsan be is költözött egy frissen bejelentett horrorjátékba, de jó eséllyel egyéb érdekes projektekre is számíthatunk vele a jövőben.

Ilyen például a rajzfilm különleges feldolgozása, minek köszönhetően a nem sokszor látott, de annál nosztalgikusabb formátumban, MS-DOS videóként tekinthető meg Walt Disney és Ub Iwerks nagyjából 8 perces meséje.

Hirdetés

A d o g nevű YouTube csatornának hála ezt most bármiféle buherálás nélkül élvezhetjük, az alábbi feltöltés ugyanis teljes egészében közli a nem mindennapi konverziót. A videó alapján az MS-DOS szűkös keretei kiválóan passzolnak a Steamboat Wille kezdetleges, fekete-fehér animációihoz, így teljesen élvezhető a végeredmény.

Aki viszont nem elégszik meg a YouTube-os szemlélődéssel, az akár közvetlenül az MS-DOS-ban is átélheti az élményt, amihez a készítő részletes segítséget nyújt. Ahogy az Internet Archive-on olvasható útmutató írja, a fájl egy XDC formátumú videón alapszik, ami Jim "Trixter" Leonard XDC/80800 Domination lejátszójával kompatibilis.

Ennek futtatásához MS-DOS környezet szükséges, amit akár a népszerű DOSbox programmal is megteremthetünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.