Hirdetés

Már nem csak Kínában gyárt iPhone 13-at az Apple



|

Egy ázsiai piac és a kínai gyárak problémáira is választ jelenthet, hogy már nem egyedül Kínában készülnek iPhone 13-as mobilok.

Hirdetés

Ugyan a 2021-es évben is az Apple nyerte az okostelefon-gyártók eladási versenyét, amit az iPhone 13-as modellek utolsó negyedéves fogyásával fordítottak meg a cupertinóiak, számukra sem volt felhőtlen ez az időszak. A sok szempontból a mobilok aktuális etalonjának számító iPhone 13-ak gyártásának érdekében komoly áldozatot kellett hoznia a cégnek, az iPadek gyártási kapacitását komolyan vissza kellett vágnia, hogy elegendő telefon készülhessen, ez pedig látható csökkenést eredményezett a tabletek szegmensében a legutóbbi pénzügyi jelentés szerint.

Ez viszont csak az egyik oka annak, hogy az Apple Kína mellett már Indiában is elkezdte az iPhone 13 gyártását a Reuters beszámolója szerint. A hírügynökség úgy tudja, a Foxconn Sriperumbudur városában található gyára kapta meg ezt a feladatot, ezzel a céggel egyébként Kínában is együtt dolgozik az Apple. A legújabb csúcsmobilok a negyedik iPhone modellt jelentik, amit Indiában is gyártat az almás vállalat, a sort 2017-ben az SE első generációja nyitotta.

Hirdetés

Az alkatrészhiány mellett az áramfelhasználásban is korlátozott kínai gyárak helyettesítése nem az egyetlen terület, ahol ez a lépés segíthet, a bővítés az Apple versenyképességén is javíthat az indiai piacon. A második legnépesebb állam ugyanis az utóbbi időszakban komoly intézkedéseket hozott saját iparának védelmében, többek között emelte az importra vonatkozó vámokat, illetve minden külföldi cégtől megkövetelte, hogy helyben szerezzék be az eladott termékeik alkatrészeinek egy részét.

Előírták ezeken felül, hogy közvetlenül is értékesítsék a termékeiket, ne csak áruházakon keresztül. Emiatt a Kínában gyártott iPhone-okat a helyben összeszerelt készülékeknél csak jelentősen magasabb árakon kínálhatná az Apple, ami nem tenne jót az indiai piacon egyébként is csekély, nagyjából 3%-os részesedéssel rendelkező cég kilátásainak.

Az indiai gyártás mellett azzal együtt tette le a voksát az Apple, hogy nemrég a Wistron üzemében - ahol szintén alma logós termékek készültek - zavargásig fajult a dolgozók elégedetlensége. A cupertinóiak felfüggesztették az együttműködését a Wistronnal, amíg a partnerük nem rendezi a rossz munkakörülményekkel, alacsony bérekkel, és túlságosan hosszú munkaidővel kapcsolatos panaszokat. Más országokba is kihelyezné a gyártási műveleteinek egy részét az Apple, igaz a MacBookok vietnámi összeszerelésének beindítását a Nikkei értesülései szerint késlelteti a koronavírus-járvány.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.