Hirdetés

Már nem lehet messze a kikapcsolt androidos készülékeket is megtaláló új funkció megjelenése



|

A jelek szerint a Google már készül a néhány hónapja beharangozott Find My Device hálózat rajtjára.

Hirdetés

Az Apple-ökoszisztéma egyik kedvelt eleme a Lokátor alkalmazás, amely az almás eszközökből kibocsátott Bluetooth-jelek alapján képes azonosítani az elveszett készülékeinket, akár akkor is, ha a "megtalálójuk" gondosan kikapcsolja őket.

A kétoldalú titkosítással működő megoldás előbb-utóbb az Android háza tájára is megérkezik, a Google ugyanis még a tavaszi I/O fejlesztői konferencián harangozta be, méghozzá egy olyan funkcióval együtt, amely értesíteni fogja a felhasználókat arról, ha valaki a tudtuk nélkül helyezett el egy BT-követőt a közelükben.

Hirdetés

A meglévő Készülékkereső (Find My Device) alkalmazást kibővítő Find My Device Networknek még a nyáron kellett volna megérkeznie, ám a keresőóriás végül elhalasztotta a rajtot, hogy az Apple-lel közösen dolgozzanak ki egy univerzális értesítést, amellyel az iOS-es felhasználók is figyelmeztethetők a közelükben eldugott android-alapú követőkütyükre.

A munka pedig a végéhez közeledhet, a 9to5Google ugyanis néhány hete egy olyan rejtett oldalt talált a Készülékkereső app kódjában keresgélve, amely a Find My Device Network adatvédelmi beállításairól árulkodik. A portál által megosztott képernyőfotó alapján a funkció négy lehetőséget kínál majd fel.

  • Teljes kikapcsolás: a készülék nem csatlakozik a Find My Networkhoz, és nem is lehet megtalálni vele.
  • Hálózati kapcsolat nélküli keresés: az inaktív készülék itt sem csatlakozik, a kikapcsolás előtti utolsó mentett pozícióját viszont elérjük.
  • Csatlakozás forgalmasabb helyeken: ezzel engedélyezésre kerül a kapcsolat, de csak olyan helyeken, ahol sok ember mozog (pl. repülőtereken), így a hálózat az ő készülékeikkel csoportosítva rögzíti a helyadatokat.
  • Csatlakozás mindenhol: ebben az esetben a keresett készülék mindenhol felfedezhető lesz a közelben tartózkodó többi Android-készülékek által érzékelt jelek alapján.

A Google azt ígéri, hogy az adatokat teljesen anonim módon kezeli, az eszközök helyét pedig PIN-kód, zárolási minta vagy jelszó segítségével titkosítja, így nem fordulhat elő, hogy illetéktelen felhasználók is értesülhetnek a keresett készülék pozíciójáról. Hogy a Find My Device Network mikor rajtol el, az egyelőre rejtély, a 9to5Google felfedezése óta ugyanis nem történt új fejlemény a témában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.