Hirdetés

Már nem titkolja a Chrome, hogy inkognitó módban is követ minket



|

Apró, de annál beszédesebb változtatást eszközölt a Google a privát böngészés leírásában.

Hirdetés

Egy sajtójelentés még a múlt hónap végén szellőztette meg, hogy a Google peren kívüli egyezségre juthatott abban az eljárásban, amit Chrome felhasználók egy csoportja indított ellene az inkognitó módban zajló adatgyűjtés miatt. A felperesek akár 5 milliárd dollár értékű kártérítést követeltek, mivel szerintük a keresőóriás nem tette egyértelművé, hogy a privát böngészési módban sem vet véget a felhasználók követésének.

A megegyezés részletei ugyan azóta sem kerültek nyilvánosságra, viszont a cég most ehhez kapcsolódóan egy fontos változtatást hajtott végre az inkognitó mód leírásában.

Aki most a Chrome menüjéből vagy a Ctrl + Shift + N billentyűparanccsal elindítja a privát böngészést, azt az alábbi üzenet fogadja arról, mi is történik a továbbiakban:

"Most privát módon böngészhet, így az eszközt használó többi személy nem láthatja az Ön tevékenységeit. A letöltéseket, a könyvjelzőket és az olvasólista elemeit azonban elmenti a rendszer."

Hirdetés

Elsőként a The Verge szúrta ki, hogy a böngésző Canary tesztcsatornán elérhető, fejlesztés alatt álló kiadásában viszont nem az eddigi leírás olvasható, hanem a keresőóriás már jóval egyértelműbben fogalmaz az inkognitó működését illetően:

"A készüléket használók nem látják az Ön tevékenységét, így Ön privátabban böngészhet. Ez nem változtatja meg az Ön által látogatott webhelyek és az általuk használt szolgáltatások, köztük a Google által végzett adatgyűjtés módját. A letöltések, a könyvjelzők és az olvasási lista elemei mentésre kerülnek."

A szövegben tehát már félreérthetetlenül olvasható, hogy a felkeresett webhelyek és az igénybe vett szolgáltatások továbbra is szimatolnak a tevékenységünk után, beleértve a Google platformjait is. A módosítást kierőltető perben a vállalat korábban azzal érvelt, hogy már az eredeti szöveg is elég tisztán fogalmazott, ám az ügyben eljáró Yvonne Gonzalez Rogers bírót nem sikerült meggyőznie a cégnek.

A The Verge kérdésére válaszolva a José Castañeda, a Google szóvivője is megerősítette a változtatás tényét. Az ő megfogalmazásában az új leírás "még több" információt nyújt a felhasználóknak a privát böngészésről, illetve azt is elmondta, hogy a vállalat "örömmel oldja meg" a sokáig vitatott ügyet. A lap információi szerint a felperesekkel történt megegyezés részleteit még ebben a hónapban a bíróság elé terjesztik, a végleges jóváhagyás pedig február végére várható.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.