Hirdetés

Már pásztázhatja a Földet Észak-Korea első kémműholdja



|

Az atomhatalmi szerepre törő ország azt állítja, hogy bekapcsolta a néhány hete pályára állított szatellitet.

Hirdetés

A sztálinista típusú diktatúraként működő Észak-Korea mostanság nemcsak a nemzetközi szankciók ellenére is folytatott atomprogramjával és az Oroszországgal szorosabbra fűzött kapcsolataival borzolta a kedélyeket, hanem azzal a lépéssel is, hogy október 21-én fellőtte a történetének első katonai kémműholdját. Most pedig újabb sikerjelentést osztott meg az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) arról, hogy december 3-án be is üzemelte a felderítő szatellitet.

A Reuters hírügynökség beszámolója alapján a KCNA arról tájékoztatta a világot, hogy a műhold ezzel meg is kezdte a feladatának teljesítését, a Föld körüli pályán begyűjtött információkat pedig egy kifejezetten erre a célra létrehozott műveleti iroda fogadja a Nemzeti Repüléstechnikai Hatóság irányítóközpontjában.

Hirdetés

Már a műhold fellövéséről szóló eredeti bejelentés is újabb büntetőszankciókat váltott ki az Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán és Ausztrália részéről, az ország viszont továbbra sem közölt a kémműholddal készült felvételeket, így nem tudni, hogy milyen képességekkel lehet felvértezve, ahogy arra sincs bizonyíték, hogy valóban működőképes.

Észak-Korea mindenesetre azzal indokolja a lépést, hogy más országoknak is rendelkeznek ilyen eszközökkel, a lépésre válaszul pedig pénteken Dél-Korea is pályára állította a saját kémműholdját. A szerkezetet a SpaceX Falcon 9-es rakétája szállította, a déli állam pedig egy összesen 5 műhold pályára állításáról szóló szerződést is aláírt az amerikai céggel. A tervek szerint ezek 2025-ig fognak szolgálatba lépni, és állandó megfigyelés alatt tartják majd a Koreai-félszigetet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.