Hirdetés

Már tesztelik a nyomtatható térdprotézist



|

3D nyomtatóval készítik az implantátumokat.

Hirdetés

Bár már az ókor óta használnak ilyen-olyan implantátumokat a gyógyászatban, a huszadik század közepéig kellett várni a nagy ugrásra. Az osseointegrációra (a csont harmonikus illeszkedése egy nagyobb rendszerbe) alkalmas titánt, mint lehetséges protézis alapanyagot véletlenül fedezték fel, de azóta az egyik legnagyobb innovációnak bizonyult a penicillin óta.

A fogak után legtöbbször a térdízület pótlását végzik implantátum beültetésével. Ilyenkor titán lemezekkel pótolják a térdízület elkopott részét. Ezt a beavatkozást hivatott hatékonyabbá tenni az implant lemezek 3D nyomtatással való elkészítése. Ugyan a technológia szép eredményekkel kecsegtet, még sok további teszt előtt állnak kutatók.

Hirdetés

A tesztalanyok egyike, az 55 éves David Tarbet az elsők között kapta meg a kísérleti kezelést. Beszámolója szerint a beavatkozás után egy ideig még komoly fájdalmai voltak, de rövid időn belül jelentős javulást tapasztalt. Először szobabiciklizni kezdett, majd egyre nagyobb terhelésnek tette ki műtött térdét, mígnem egy kerékpár verseny távját is sikerrel tette meg.

A beavatkozás sokban hasonlít a térdízület implantációjának régi módjához, a különbség az, hogy a 3d nyomtatott lemezek úgy illeszkednek a térdbe, hogy kiigazítsák annak kopás által elszenvedett egyenetlenségét. Ettől a térd sokkal stabilabbá és terhelhetőbbé válik.

Az eredmények ugyan biztatóak, a módszer egyelőre még nem kerül bevezetésre. Mielőtt az eljárás szélesebb körben elérhetővé válik, további vizsgálatok szükségesek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.