Hirdetés

Már zenét is szerezhetsz a Google mesterséges intelligenciájával



|

Itt-ott még picit kezdetlegesen, de működik.

Hirdetés

A Google nem spórolt a bejelentésekkel az idei fejlesztői fóruma, az I/O 2023 során. Ahogy tegnap megírtuk, akad olyan újdonság, amely lehetővé teszi, hogy hologramként kommunikáljunk egymással, az Android-felhasználókat ezentúl figyelmeztetik, ha valaki megpróbálja megfigyelni őket, a cég által fejlesztett mesterséges intelligencia pedig minden korábbinál jobban képes lesz majd belenyúlni a fotóinkba.

Ha pedig már a mesterséges intelligenciánál tartunk, egy másik különlegességet is bemutattak az I/O közönségének, amelyet már bárki kipróbálhat, akinek van Google-fiókja.

A MusicLM nevű szolgáltatást még januárban jelentették be, most azonban már mindenki számára elérhetővé vált a Google AI Test Kitchen nevű részlegének köszönhetően. A MusicLM nagyjából úgy működik, mint a ChatGPT: szöveges parancs használatával megadjuk neki, hogy milyen stílusú, hangulatú zenét szeretnénk hallani, majd ezután elkészíti a kívánt művet.

Hirdetés

Olyan jellegű parancsokat lehet megadni, mint például "new-age lounge zene, ami egy elegáns szállodában szól", vagy épp "könnyed melódia, vonósokra, egy tavaszi sétához a réten". A MusicLM ezután 20 másodperces mintákat hoz létre a kívánt zenéből.

Ahogy a ChatGPT-nél is, itt is vannak korlátozások, például nem lehet megkérni a Google mesterséges intelligenciáját, hogy konkrét zenészek stílusában alkosson, tehát nem lehet tőle kérni például egy esti altatódalt amelyet a Sepultura muzsikusai adnának elő a gyerekeiknek. Ilyenkor ugyanis hibaüzenetet dob a rendszer, aminek bizonyára szerzői jogi okai vannak.

A MusicLM kipróbálásához elég egy Google-fiók vagy Gmail-cím, de néhány feltételt el kell fogadni a használat előtt. Például azt is, hogy a beírt parancsokat a cég fejlesztői - anonim módon ugyan - megnézhetik. Egyelőre azonban elég nagy a sor, cikkünk írásának pillanatában ugyanis csak a várólistára lehetett feliratkozni.

Az első tesztek alapján a rendszer még nem tökéletes, egyelőre nem túl gyakori a koherens végeredmény, még a legegyszerűbb parancsok esetén sem. A kísérlet minden esetre izgalmas, érdekes lesz figyelni, hogyan fejlődik majd a zenei mesterséges intelligencia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.