Hirdetés

Zuckerberg szerint újra kell faragni az internetet



|

A Facebook alapítója szerint rosszfelé halad az internet, ezért új módszerek kellenek a szabályozására.

Hirdetés

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója általában saját közösségi oldalán szokott beszélni új funkciókról, valamint saját álláspontjáról különféle aktuális témákban. Most viszont a jelek szerint még nagyobb súlyt szeretett volna adni a mondandójának, így a The Washington Post hasábjain közölték le véleménycikkét. Már a címe sem apróholmi: "Az internetnek új szabályokra van szüksége".

Hirdetés

Most persze sokan azt mondják majd, hát persze, hogy újra kéne szabályozni az internetet, hiszen a Facebook miatt lett mostanra olyan, amilyen. De a jelek szerint Zuckerberg is érzi, hogy betegeskedik a világháló, ahogy az sem hagyja hidegen, hogy a Facebook befolyása és súlya miatt folyamatosan őt és őket veszik elő kormányok, nemzetközi szervezetek, meg úgy egyáltalán mindenki akkor, ha valamilyen internetes folyamattal bajuk van. Befolyásolták az amerikai elnökválasztást az oroszok? A Facebook az oka! Terrorista gyilkol élő videóban? Erről is Zuckerbergék tehetnek! Pedig a fiatal cégvezető szerint az már lehetetlen, hogy egy ekkorára nőtt "globális játszóteret" egyetlen vállalat próbáljon szabályozni.

Egyedül nem megy

Zuckerberg a cikkben rámutat: tisztában van azzal, hogy a Facebook hatalmas szerepet játszik az emberek életében világszerte, de fontosnak tartja kiemelni, hogy ez csak egy platform, ami önmagában csak tartalomhordozó, a tartalmakat pedig maguk az emberek generálják. Ezt persze megpróbálhatják valamilyen szinten kordában tartani, de 2,7 milliárd felhasználónál ez már nem csak technikai szinten nehéz feladat. Más és más országokból, más törvényi és társadalmi környezetből posztolnak az emberek, mindenhol más az a szint, ahonnan egy adott tartalom már károsnak számít (például gyűlöletbeszédnek, uszításnak, terrorizmus népszerűsítésének).

Ha a Facebook nem tilt le egy adott posztot azért, mert mondjuk az amerikai jogi és erkölcsi normáknak megfelel, támadható-e azért, mert mondjuk mindezt egy másik országban is látják, ahol ugyanez már leveri a lécet? Egyértelmű, hogy ilyen szinten lehetetlen száz százalékos pontossággal, mindenki megelégedésére szabályozni a közösséget, ezért Zuckerberg szerint nem (csak) nekik kellene ebben dönteni.

Zuckerberg javaslata szerint a megoldás egy független ellenőrző szerv létrehozása lehetne, amely egyszerre kommunikál a Facebookkal, nemzetköüzi jogi és társadalmi szervezetekkel, valamint a különféle országok kormányaival és kapcsolódó szervezeteivel. Ezáltal egyrészt országok szintjén lehetne szabályozni a megjelenő (és megjeleníthető) tartalmakat.

Zuck szerint a négy legfontosabb, szabályozandó terület a választások befolyásolása, a magánszféra védelme, a káros és veszélyes tartalmak megjelenítése, valamint az adatok szabad mozgatása.

Szigorúbb kötelezettségek

A vezető saját magukkal, és a többi nagy internetes szereplővel kapcsolatban is rigorózusabb szabályozásokat szeretne. Szerinte a netes cégek számára kötelezővé kéne tenni egy olyan jellegű időszaki beszámoló elkészítését, mint amilyen például az adóbevallás vagy a mérleg, csak épp a tartalom szabályozásával kapcsolatban. Tehát időről időre olyan kimutatásokat kellene kiadniuk, milyen vitatott tartalmakat távolítottak el és mennyire voltak hatékonyak a fent jelzett problémás területek szűrésében.

A választások befolyásolásának megszüntetésére már tettek lépéseket, például politikai hirdetéseket csak ellenőrzött és visszaigazolt szervezetek adhatnak fel (tehát egy orosz álhírgyár nem tud hiteles és elfogadott forrásként megjelenni). De itt is szükség lenne arra, hogy az országok maguk szabályozzák, mikor milyen propaganda-tevékenységet lehet végezni, hiszen Amerikában például csak a közvetlen kampányidőszakban vannak ezzel kapcsolatban megszorítások, a többi időszakban viszont jogilag mindenki úgy ferdíti az emberek agyát, ahogy csak akarja.

A magánszféra megóvása érdekében Zuckerberg példaértékűnek tartja az európai GDPR szabályozásokat, főként azt a részét, hogy egyértelműen leírja, milyen adatokat hogyan kezelhetnek és tárolhatnak a cégek. Hasonlót kellene szerinte bevezetnie minden más országnak, hogy innentől tisztán átlátható és akár szankcionálható legyen minden visszaélés. A cél pedig az lenne, hogy egy európai, amerikai és az összes többi országban létrehozott saját GDPR-szerű szabályozásból létrejöjjön egy globális adatkezelési keretrendszer.

Szintén fontos Zuckerberg szerint, hogy akár törvényi szinten biztosítva legyen mindenkinek az, hogy ha megosztja az adatait egy szolgáltatóval, azt szabadon és teljes körűen át tudja vinni egy másik szolgáltatóhoz. Ehhez egy szabványosított rendszer és közös szabályok kellenek - ehhez hasonló már létezik, csak persze nem kötelező érvénnyel, a Data Transfer Projectben a Facebook mellett a Google, a Twitter és a Microsoft is részt vesz.

Tanár úr kérem, én felkészültem

A cikket elemzők többsége kiemeli, hogy van azért az egésznek egyfajta mentegetőzés-szaga annyiban, hogy bármennyire úttörő ötleteket is fogalmaz meg Zuckerberg, mindegyikhez gyorsan hozzá is teszi, hogy a Facebook az adott területen már minden lehetségeset megtett, szóval mostantól ne őket tessék ekézni, ha valami nem működik, hanem tessék szépen beállni mögéjük és segíteni. A másik oldalról persze mindez érthető is: képzeljük el, hogy létrehozunk egy új internetes appot, ami egy nyílt jegyzetfüzet, és bárki szabadon írhat bele. Az appot megírni és futtatni elég néhány ember, de ha milliárdok kezdenek hülyeségeket belefirkálni, egy országnyi kolléga is kevés ahhoz, hogy kimazsolázzák az oda nem illő dolgokat, és főleg az lesz nehéz, hogy ki dönti el, mi maradhat a jegyzetlapokon, és mi nem.

Mindenesetre, magyarázkodás és kézmosás ide vagy oda, a Facebook ebben a tekintetben túlnőtt önmaga határain, és jó kérdés, lesz-e országszintű és nemzetközi összefogás arra, hogy ezt a hatalmas felhasználótömeget kordában tartsák terrorpropagandástul, gyíkemberestül, fizetett politikai trollostul.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.