Hirdetés

Medvéknek szóló arcfelismerő rendszer könnyítheti meg a tudósok dolgát



|

A forradalmi technológia nemcsak új adatokkal szolgálhat, de pénzt is spórolhat a tudósoknak.

Hirdetés

Az aggályokkal nem kifejezetten törődő totalitárius rezsimektől eltekintve a világon mindenhol élénk eszmecserék tárgya, hogy szabad-e, illetve milyen formában szabad felhasználni a mesterséges intelligencián és gépi tanuláson alapuló arcfelismerést. A technológia támogatói szerint a megoldás nagyban fokozza a bűnüldözés- és megelőzés hatékonyságát, az ellenzők viszont az adatvédelmi kockázatok és a privát szférára megsértése miatt csóválják a fejüket.

Amíg viszont az emberek ezen vitáznak, az állatvilágban ellenvetés nélkül szolgálatba állhat egy arcfelismerő rendszer, ami a medvéket hivatott nyilvántartani.

Hirdetés

A nonprofit BearID Project az arcfelismerő technológia segítségével szeretné azonosítani, nyilvántartani és nyomon követni a medvepopulációt, értékes adatokkal szolgálva a mackók vonulásáról és szokásairól. A program mögött egy kis csapat áll, melynek tagjai között az ARM chipfejlesztő egyik mérnökét, Ed Millert is ott találjuk.

Az ötlet úgy szól, hogy a BearID MI- és gépi tanulás-alapú rendszere előre bevitt fotókból tanulva, a természetbe kihelyezett kamerákon keresztül valós időben és automatikusan felismerné a különböző egyedeket. A szakértők ezzel nemcsak egy több helyen is pásztázó, mindent látó szemre tennének szert, de pénzt is spórolnának, hiszen kevesebb terepmunkára lenne szükség.

Ed Miller reméli, hogy hosszabb távon a fotók rögzítését is automatizálni tudják ARM-rendszerű miniszámítógépek, például Raspberry Pi 4B-k segítségével. Végső soron pedig az lenne a cél, hogy a medvékre optimalizált arcfelismerést más fajok esetében is be tudják vetni, széles körben téve hatékonyabbá a természettudósok munkáját. Akit érdekelnek a program részletei, az a projekt weboldalán tájékozódhat.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.