Hirdetés

Még vetett egy látványos pillantást a Földre a meghibásodott holdszonda, mielőtt elégett



|

Most már biztos, hogy elégett a Föld légkörében a Peregrine.

Hirdetés

Meglehetősen rázósan indul az év az űrkutatás számára, hiszen nemcsak a NASA jelentette be, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem az idén kerül sor a Hold emberes megkerülését célzó Artemis 2 küldetésre, hanem ezzel párhuzamosan az Astrobotic Technology "Peregrine" űrszondája is meghibásodott, amely a holdra szállás előfutáraként landolt volna a Föld kísérőjének felszínén, a fedélzetén fontos kísérleteket végző mérőműszerekkel.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a NASA Commercial Lunar Payload Services keretében finanszírozott Peregrine Mission One az első olyan landolás lett volna a szomszédos égitesten, amit egy magáncég hajt végre, ám már néhány órával a január 8-i indulást követően kiderült, hogy a szonda kritikus mennyiségű hajtóanyagot veszített, ezért az Astrobotic visszafordította a Föld felé, hogy egy irányított zuhanás során elégesse a légkörben.

Hirdetés

Most pedig már hivatalos, hogy a 2,5 méter széles és 1,9 méter magas Peregrine hamuvá lett, miután maga az üzemeltető közölte, hogy magyar idő szerint csütörtök este 21:59-kor megszakadt a kapcsolat a szondával, ami arra utal, hogy néhány perccel később belépett a Föld légkörébe, ahol a Csendes-óceán felett el is égett. Ha minden az előzetes számítások szerint zajlott, akkor a szerkezetből legfeljebb néhány apró darab érhette el a felszínt, a lakott területektől biztonságos távolságban.

Mielőtt azonban a Peregrine végképp alábukott volna, vetett még egy szomorú, de látványos utolsó pillantást a bolygóra, amit az Astrobotic az X felületén osztott meg:

A Holdra szállás tehát nem jött össze, a küldetés azonban nem volt teljesen hiába, a cég ugyanis a világűrben töltött idő alatt bekapcsolta a szállított műszereket, bizonyítva azok működőképességét, a misszió irányítói pedig még néhány hasznos adatot is be tudtak gyűjteni, például a Föld és a Hold közötti sugárzási környezet jellegéről - számolt be róla a BBC.

A küldetés kudarca egyébként magyar szemmel is szomorú, mivel a leszállóegység rakterében a Puli Space Technologies 20 x 20 centiméteres Puli Téridő Plakettje is ott lapult, ami a hazai kultúrának és tudománynak állított volna mementót egy információkkal teli alumínium lemez formájában. Az Astrobotic ugyanakkor még távolról sem adta fel a Hold ostromát: az év második felében ismét megkísérlik a leszállást a NASA Viper nevű roverjével.

Az emberiség történetében eddig csak négy országnak, az Egyesült Államoknak, a Szovjetuniónak, Kínának és Indiának sikerült ún. puha landolást végrehajtaniuk a Holdon, az elit klub  következő tagja pedig Japán, amely ma 16:00 órakor kísérelte meg a bravúrt a Lunar Excursion Vehicle 1  szondával, az első hírek szerint sikerrel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.