Hirdetés

Megadta magát az Apple, fontos változás jön az iMessage-nél



|

Újabb területen kénytelen meghátrálni az almás cég.

Hirdetés

Az utóbbi időben valahogy rájár a rúd az Apple-re, az Európai Unió szigorodó szabályozásai ugyanis nemcsak az univerzális USB-C szabvány használatát kényszerítették rá a saját fejlesztésű Lightning mellett görcsösen kitartó cégre, hanem az App Store melletti alternatív mobilalkalmazás-boltok engedélyezését is.

Most pedig egy újabb témában kénytelen visszavonulót fújni a vállalat: a cupertinóiak bejelentették, hogy a világszerte elterjedt RCS Universal Profile szabvány implementálásával nyitottabbá teszik az iMessage üzenetküldőt.

A lépést ugyan évek óta követelik az olyan nagy androidos szereplők, mint a Samsung és a Google, a bejelentésre viszont csak azt követően került sor, hogy az Európai Unió is vizsgálódni kezdett az ügyben, méghozzá ugyanazon szabályozás (digitális piacokról szóló rendelet) alapján, amely az App Store-konkurensek engedélyezését is előírta.

Hirdetés

Az Apple a 9to5Machez eljuttatott nyilatkozatban közölte a fejleményt:

"A jövő év folyamán hozzáadjuk az iMessage-hez az RCS Universal Profile támogatását, a GSM Association által jelenleg közzétett szabványt. Úgy gondoljuk, hogy az RCS Universal Profile jobb interoperabilitási élményt nyújt majd az SMS-hez vagy az MMS-hez képest. Ez az iMessage mellett fog működni, amely továbbra is a legjobb és legbiztonságosabb üzenetküldési élményt nyújtja majd az Apple-felhasználók számára."

A gyakorlatban azt jelenti a lépés, hogy végre az androidos telefonokról küldött üzeneteknél is elérhetők lesznek az olyan modern funkciók, mint a kizárólag online kapcsolatra épülő kommunikáció, az olvasási nyugták, a gépelés kijelzése, a képek jó minőségben való továbbítása és így tovább.

Az iPhone-ok közötti üzenetváltásnál viszont továbbra is a saját szabványát használja majd az Apple, így mi arra fogadnánk, hogy a jelenlegi különbségtétel megmarad, vagyis az androidról elküldött szövegek továbbra is más színű buborékban fognak megjelenni. Ez mifelénk cseppet sem téma, az Egyesült Államokban viszont kiközösítések tárgyát képezi.

A cupertinóiak arra is figyelmeztetnek, hogy az RCS-nek nem része a kétoldali titkosítás, így továbbra is biztonságosabb az iPhone-ok közötti kommunikációra építeni. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a vállalat saját hatáskörben is gondoskodhatna erről az extra védelemről (ahogy a Google üzenetküldője is teszi), az Apple viszont ehelyett azt mondja, hogy együtt fog dolgozni a technológia többi támogatójával, hogy már a szabvány szintjén beépítsék a titkosítást. Az iMessage RCS-támogatása valamikor 2024-ben válik elérhetővé.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.