Hirdetés

Megdőlt a világűrben töltött idő rekordja



|

Oleg Kononenko, orosz kozmonauta hosszabb ideig tartózkodott az űrben, mint korábban bárki.

Hirdetés

Sokféle hatás éri az embert a világűrben, amire nincs felkészülve, és a szervezet erre reagál is. Az elektromágneses- és részecskesugárzás, a vákuum és az alacsony gravitációs szint egyenként is képesek problémát okozni az emberi szervezet megfelelő működésében, hát még ha ezek hatásait mind, egyszerre kell elszenvedni. Márpedig az űrhajósok szervezete ennek mind ki van téve. Nem csoda hát, ha csak korlátozott ideig tartózkodhat egy-egy személy a Nemzetköz Űrállomáson (ISS) kutatási céllal. Habár ritka, hogy valaki egyhuzamban néhány hónapnál többet tölt a világűrben, akadnak visszajáró vendégei a Föld körüli pályán keringő ISS-nek.

Ilyen például az orosz űrügynökség kozmonautája, Oleg Kononenko. Az űrhajós szeptember óta végez ismét munkát a 250 kilométer magasságban keringő bázison, mostani küldetése már az ötödik a sorban.

Hirdetés

Az 59 éves kozmonauta február 4-én regisztrálta a 879. napját a sztratoszférán túl, ezzel megdöntve a korábbi rekordot. Az elsőséget egyébként egy honfitársától vette át, hiszen azt korábban Gennagyij Padalka jegyezte, aki 2017-ig összesen 878 napig tartózkodott az ISS-en, öt küldetésre elosztva.

Kononenko jelenleg is a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodik, és hét hónap múlva tér vissza a Földre. Mivel a korábbi rekordot már vasárnap búcsúztatta, az új csúcs addigra már  1110 napra nő, ha a Föld körüli pályán töltött időt is beleszámoljuk. 

Az űrhajós 2008 óta jár a világűrbe, és ahogy azt egy akkoriban adott interjújában elmondta, ez számára egy valóra vált gyermekkori álom. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy most, 16 évvel később, immáron rekorderként is azt nyilatkozta, hogy őt csak az érdeklik, hogy azt csinálhatja, amit szeret. Arra azonban büszke, hogy oroszként egy orosztól vette át a stafétát.

A NASA rekorder asztronautája jelenleg Peggy Whitson nyugalmazott amerikai űrhajósnő, aki összesen 678 napig tartózkodott az űrben négy küldetés során. Az egyhuzamban a világűrben töltött leghosszabb időt nézve is orosz a csúcstartó. Valerij Poljakov 437 napot és 18 órát élt a Mir űrállomás fedélzetén az 1990-es évek közepén. A NASA hasonló rekordját a nemrégiben hazatért Frank Rubio tartja, aki 371 napot töltött Föld körüli pályán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.