Hirdetés

Megegyezhet az amerikai kormánnyal a TikTok, hogy megtarthassa a helyi üzletágát



|

Egy friss jelentés szerint rendezetten zárulhat a kínai közösségi oldal kálváriája.

Hirdetés

A több mint egymilliárd felhasználóval bíró TikTok üzemeltetőjét, a kínai ByteDance-t még Donald Trump idején próbálta rákényszeríteni az Egyesült Államok kormánya, hogy adja el a helyi üzletágát, ám a nemzetbiztonsági-adatvédelmi szempontokkal indokolt törekvés komoly jogi akadályokba ütközött, ezért a tavaly beiktatott Joe Biden végül felfüggesztette az erre vonatkozó rendeletet.

Az aggodalmak azonban azóta sem oszlottak el a kínai platform körül, idén pedig ismét nagy publicitást kapott a kérdés, miután egy szivárogtató azt állította, hogy a ByteDance pekingi központjában közvetlenül hozzáférnek az amerikai felhasználók adataihoz. A jelentéssel kipattanó botrány miatt a TikTok az Oracle helyi szervereire költöztette az amerikaiakra vonatkozó információkat, a ByteDance-dilemma végleges megoldására viszont csak most kerülhet sor.

Hirdetés

A New York Times nemrég megjelent cikke legalábbis azt állítja, hogy a TikTok és a Biden-adminisztráció előrehaladott tárgyalásokat folytat a helyzet rendezéséről, melyek értelmében az üzemeltető bizonyos szabályok elfogadása mellett folytathatná a helyi működését. A névtelen, bennfentes forrásokra hivatkozó anyag szerint a megállapodás jelenlegi vázlata két területre koncentrál:

  • A ByteDance-nek garantálnia kell, hogy a kínai munkatársak nem férnek hozzá az amerikai felhasználók adataihoz, ezért minden ilyen információt amerikai szervereken köteles tárolni.
  • Az üzemeltetőnek bele kell egyeznie, hogy az Oracle monitorozni fogja a TikTok algoritmusa által ajánlott tartalmakat, megakadályozva, hogy a közösségi platform kínai propagandát és dezinformációkat terjesszen. Ehhez létrehoznak egy biztonsági szakértőkből álló ellenőrző bizottságot is, amely közvetlenül az amerikai kormánynak jelent.

A NYT értesülései szerint a TikTok beleegyezett, hogy megváltoztatja az adatgyűjtési és adatkezelési politikáját, ha cserébe megtarthatja az amerikai üzletága tulajdonjogát. A lap forrásai ugyanakkor azt mondják, hogy a tárgyalások nem haladnak könnyen, az Igazságügyi Minisztérium és a Pénzügyminisztérium pedig nem tartja elég erősnek a tervezet jelenlegi változatában szereplő biztonsági garanciákat.

A The New York Times megkeresésére válaszolva a TikTok csak annyival kommentálta a jelentést, hogy biztosak abban, hogy jó úton járnak az "észszerű biztonsági aggályok" rendezését illetően. Az elemzők szerint a siker esélyét növeli, hogy a novemberben esedékes félidős kongresszusi választások elé néző Biden-adminisztrációnak kapóra jönne, ha felmutathatna valami eredményt az évek óta húzódó TikTok-ügyben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.