Hirdetés

Meghackelhették a NATO weboldalát, az elkövetők állításuk szerint „meleg furryk”



|

Több weboldal is érintett a katonai szervezet elleni kibertámadásban.

Hirdetés

Őszintén szólva nem gondoltuk, hogy valaha is egy cikkben kell emlegetnünk a furry-ket és a NATO-t, hiszen az előbbi egy állatos jelmezek viselése köré épülő, szerteágazó internetes szubkultúra, az utóbbi pedig a világ legerősebb katonai szervezete, amely Magyarország mellett további 30 államot fog össze.

Most azonban mégis keresztezte egymást ez a két távoli univerzum, amikor egy magát furryként jellemző hackercsoport intézett támadást az Észak-atlanti Szerződés Szervezete ellen.

Hirdetés

A The Register beszámolója szerint a NATO-t állítólag már korábban is megtámadó SiegedSec csoport először szeptember 30-án kürtölte világgá, hogy 6 nem titkosított NATO-weboldalt is feltört, ahol több mint 9 GB-nyi adatot zsákmányolt 3000 fájl formájában. Erről az X felületén is posztolt a banda, az alábbi képernyőfotókkal igyekezve alátámasztani a hencegést.

A csoport ugyanakkor elsősorban a Telegramon aktív, ahol "meleg furry hackerekként" hivatkoznak magukra. A SiegedSec itt az állítólag a NATO-tól származó fájlokat is közzétette, ezek azonban a megtámadott weboldalak rendeltetéséből eredően jó eséllyel nem tartalmaznak érzékeny katonai titkokat.

A hackerek közlése alapján olyan portálokat sikerült feltörniük, mint a webes képzéseket bonyolító Joint Advanced Distributed Learning, egy másik e-learning oldal vagy a logisztikai hálózatokat összefogó Logistics Network Portal. Cikkünk írásáig nem tiszta, hogy pontosan mi a korábban egy dél-afrikai állami webhelyet is megtámadó furryk célja, akik elmondásuk szerint "nem igazán kedvelik" a kormányzati entitásokat.

A The Register érdeklődésére a NATO közölte, hogy vizsgálja a SigedSec állításait, és hogy habár extra kiberbiztonsági intézkedések bevezetésére is sor került, az eddigi ismeretek alapján nem kerültek veszélybe a szervezet irányítása alatt álló missziók és katonai bevetések.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.