Hirdetés

Meghajolt az EU akarata előtt a Google, jöhet a Play Áruházra az alternatív fizetés



|

Máris megtette hatását a digitális szolgáltatásokra vonatkozó EU-s rendelettervezet.

Hirdetés

Ahogy arról mi is beszámoltunk, nemrég az Európai Parlament is elfogadta a digitális szolgáltatásokra és a digitális piacokra (Digital Services Act és Digital Markets Act) vonatkozó rendelettervezeteket, amelyek többek között kényszerítenék a Google-t és az Apple-t, hogy alternatív fizetési megoldásokat is engedélyezzenek a mobilos alkalmazásboltjaikban.

A csomagra ugyan még a tagállamok szakminisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsának is rá kell bólintania, ez azonban már csak formaságnak tekinthető, a tervek szerint ősszel hatályba léphetnek az új regulák, melyek az EU szerint nyitottságot, tisztességes versenyt és elszámoltathatóságot hoznak a digitális piacra. A Google nem várta meg a bürokratikus folyamat végét, és máris igazodik a DMA előírásaihoz.

Hirdetés

A keresőóriás a héten jelentette be, hogy az Európai Gazdasági Térség országain belül engedélyezi az alkalmazásfejlesztőknek az alternatív fizetési csatornák használatát. Amennyiben azok így döntenek, a Google-féle hivatalos megoldás 15%-os jutaléka helyett csak 12%-ot, vagy kevesebbet kell fizetniük, az intézkedés azonban nem vonatkozik a játékokra, mely kategóriában a vállalat egy másik, még kidolgozás alatt álló eljárást kíván bevezetni.

Szó sincs tehát a jutalékrendszer eltűnéséről, amit a Google azzal indokol, hogy a fejlesztőknek továbbra is hozzá kell járulniuk az Android és a Google Play Áruház fejlesztési költségeihez. További kikötés, hogy a felhasználók védelme érdekében a cég csak azokat az alternatív fizetési megoldásokat fogadja el, amelyek teljesítik a szigorú biztonsági előírásokat.

A változtatás nem vonatkozik az Európán kívüli piacokra, de mivel egyre több ország versenyhatóságai és fogyasztóvédői nézik rossz szemmel a tech óriások üzletpolitikáját, nem kizárt, hogy később máshol is engedményre készül a Google. Az Apple ezzel szemben egyelőre az EU-ban is kivár, miközben jóval mélyebben érintik a DMA rendelkezései. A tervezet ugyanis az alternatív alkalmazásboltok engedélyezését is előírja, amelyek az Androiddal ellentétben egyelőre teljes tiltás alatt állnak az iOS-en.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.