Hirdetés

Meghalt Russell Kirsch, a pixel feltalálója



|

91 éves korában elhunyt az a Russell Kirsch, aki 1957-ben megalkotta a pixelt, majd az első digitális képet.

Hirdetés

Manapság már furcsa lenne elképzelni a világot digitális képek és az azokat megalkotó képpontok nélkül, pedig annyira azért nem régen használ ilyesmit az emberiség. A pixel megalkotását ugyanis Russel Kirsch-nek köszönhetjük, 1957-ben ő hozta azt létre, majd azután az első digitális képet is. Az 1929-ben született számítógéptudós a Harvard és az MIT intézményekben is tanult, majd később segített kifejleszteni a világ első programozható számítógépét, amelynek a neve SEAC volt. 

Hirdetés

A több tonnás monstrumok korában a SEAC az első gép volt, amit linerális programozás, meteorológia és digitális képkezelés terén használtak. Ekkor kezdtek el foglalkozni a képek feldolgozásával és digitális replikálásával. Már akkor nyomtatott karakterekről, diagramokról, sematikus rajzokról, emblémákról és dizájntervekről álmodtak, sőt, valós tárgyak fotóiról, légi felvételekről és mikroszkópképekről. 

Az első input szkennert is Kirsch csapata alkotta meg, majd a digitalizált képet a SEAC memória tárolta, a folyamat úgy 25 másodpercbe telt. Az információt CRT-kijelző jelenítette meg, és el is készült az első digitális kép Kirsch fiáról, 176 x 176-os méretben. Kirsch 91 évesen, portlandi otthonában hunyt el. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.