Hirdetés

Meghívás nélkül köszönt be a miniszterelnök az ellenzék Zoom hívásába



|

"Nyugodjanak meg uraim, nem ez az első eset, hogy belehallgatok a beszélgetésükbe."

Hirdetés

Nagy hatással volt az egész világra a koronavírus, hiszen mindenki az otthonában rekedt, egyeseknek pedig a home office-ra való átállás véglegesnek is tűnik, ahogy egyre több munkahely vezeti be az állandó, vagy nagyrészt otthonról folyó munkavégzést.

Ezzel együtt a konferenciák bonyolításáért felelős alkalmazások, mint a Microsoft Teams vagy a Zoom is a rivaldafénybe került, ezzel együtt pedig a hackerek célpontjává is váltak ezek a szoftverek.

Hirdetés

A zoombombing azt jelenti, mikor valaki, akinek nem kellene hozzáférnie egy Zoom hiváshoz, becsatlakozik, hallja a résztvevőket és ő maga is hozzá tud szólni a beszélgetéshez. Ez ártatlan lehet egy iskolai előadás vagy egy baráti beszélgetés során, akkor azonban, mikor egy parázs politikai helyzetben hallgatóznak nem illetékes fülek, rendkívül kellemetlen helyzetet szülhet egy ilyen támadás.

Ez történt nemrég Kambodzsában, mikor az ellenzéki párt Zoom konferenciáján váratlanul feltűnt az országot vezető Hun Sen. A 69 éves, tekintélyelvű vezető a semmiből jelent meg a hívásban, majd figyelmeztette a résztvevőket:

"Hallgattam a beszélgetés és már többször beléptem, hogy hallgatózzak."

Ezután a miniszterelnök körülbelül 12 percen keresztül oktatta az ellenfeleit és megfenyegette őket, hogy ha valaha haza akarnak térni, ne sértegessék őt tovább.

Ha ez nem lett volna elég zavaros, a folytatás csak olajat öntött a tűzre. A kambodzsai néppárt szóvivője először megpróbálta letagadni a történteket és azt állította, hogy korábbi felvételekből készült a manipulatív anyag. Később Hun Sen, a miniszterelnök a Facebookon hivatkozott a történtekre - a kedvenc közösségi felületén - a szóvivő 180 fokos fordulatot vett és elismerte a történteket, elmondta azonban, hogy az ellenzék trükkökkel próbálta befolyásolni a bel- és külföldi médiumokat. Ez után a miniszterelnök sem tétovázott és robbantotta a bombát: korábban 20 ellenzéki ülésen vett részt titokban.

"Az, hogy beléptem a hívásba mindössze egy figyelmeztetés volt a lázadó csoportoknak, hogy Hun Sen emberei mindenhol ott vannak."

Aztán persze mindezt úgy állította be, hogy igazából a nép biztonságának érdekében történtek a lehallgatások. Ez az eset még annál is sokkal kínosabb, mikor egy egész iskolai vezetésnek kellett lemondania egy Zoom beszélgetés miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.